Amidžić o gradnji autoputeva u BiH: Mi smo u ovom momentu prevarili ljude koji žive u BiH

Preporučujemo

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić izjavio je kako će ovo ministarstvo predložiti manji budžet za 2024. godinu nego što je bio u 2023. godini.

Tokom gostovanja u Dnevniku BHRT-a, Amidžić je izjavio kako ne vidi razlog za povećanje budžeta.

“Ne vidim razloga za povećanje budžeta kada neke stvari možemo raditi na efikasniji način, a višak novca ostaviti entitetima, kantonima, lokalnim zajednicama da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme građana”, rekao je Amidžić.

Osvrnuo se i na prihode od poreza koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje.

“Što se tiče prihoda oni rastu, ali ostaje ozbiljno pitanje raspodjele putarina. To su ozbiljna sredstva koja se nalaze u UIO i na tom primjeru možemo pokazati da li smo ozbiljna država i da li možemo funkcionirati na ovaj način”, ističe ministar.

Pojasnio je i šta je glavni problem kada je riječ o putarinama u BiH.

“Ono što građani trebaju da znaju je da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine su odvojili neka sredstva i za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 km autoputeva koje ne gradimo, zatim 50 km magistralnih puteva i mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje. Shvatam ja tvrde stavove i RS i FBiH”, poručio je Amidžić.

Na kraju, osvrnuo se i na planove koje ima Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, ali i na druga sporna pitanja u Vijeću ministara.

“Ja mislim da ni helikopteri,ni zakon o sudovima ne mogu da budu najbitnija pitanja kada pričamo o Bosni i Hercegovini. Pitanje koje stavljamo po strani i koje je bitno je budžet. To je jedan posao koji se nalazi pred nama. I kad su u pitanju helikopteri i kada je u pitanju Ministarstvo odbarene BiH, postigli smo razumijevanje da taj budžetski zahtjev koji je iznosio oko milijardu i 800 miliona KM neće biti prihvaćen i neće se realizovati kao takav, odnosno mora se korigovati. To je jedna od tema o kojoj moramo da se bavimo pored ovih ostalih”, zaključio je Amidžić.

Najnovije

Srbija bi se mogla naći kao domaćin narednog svjetskog klimatskog samita

Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP29), a Srbija također razmišlja o tome...