Amila Svraka-Imamović: Mahrama i vjerska obilježja i dalje smetaju u pravosudnim institucijama u FBiH, dok u RS sudija na posao dolazi sa križem!

Preporučujemo

Amila Svraka-Imamović, asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) oglasila se na svom Facebook profilu gdje se osvrnula na praksu bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije i zabranu nošenja hidžaba i vjerskih obilježja u VSTV-u, navodeći da takva praksa ne postoji u manjem bh.entitetu, jer tamo jedan od sudija dolazi na posao sa križem.
S obzirom da ovakva diskriminacija za vjernike u Federaciji BiH još uvijek nije ukinuta, te da su i dalje sporna vjerska obilježja a posebno hidžab, status mlade asistentice Pravnog fakulteta UNSA prenosimo u cjelosti:

” Kada je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH 2016. g donijelo Zaključak o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, znala sam da je njegov cilj sprečavanje zaposlenica da nose maramu. Iako je vrli Milan Tegeltija, tada predsjednik, a sada već dokazani nacionalista da ne kažem četnik, predložio ovaj Zaključak bošnjačka pravosudna elita, puna valjda nekih kompleksa, je isti pozdravila. Jer, Milanče je raja, obišao sve sarajevske kafane, a kasnije pričao kako se boji za svoj život u glavnom gradu. A i marami nije mjesto u sudnici. Helem, pravdali su se neutralnošću, jednakim pravilima za sve vjerske skupine, neovisnišću itd.

Danas, dobijem potvrdu na vlastite oči, da su nam vrijeđali inteligenciju i da je jedina posljedica sprečavanje desetina vrhunskih žena da obavljaju pravosudne funkcije, istovremeno uživajući pravo na slobodu vjeroispovijesti.  Naime, sudija u manjem bh entitetu, transparentno na posao dolazi sa križem, baš onako nediskretnim. Tako i treba. Podržavam pravo na nošenje vjerskih obilježja, jer nije im mjesto u četiri zida. Ništa mi u ta 4 zida više ne guramo, osim marame, jelte molim Vas. Na moje iznenađenje, da ne kažem naivnost, rješavanje pitanja hidžaba, za one koji bi se trebali boriti za ženska prava, predstavlja samo otvaranje Pandorina kutije.

Nadam se da će aktualni predsjednik, za kojeg sam čula da je častan i pošten čovjek uočiti ovu igrariju i pokazati bar malo zainteresiranosti za rješavanje pitanja vjerske odjeće, vjerskih simbola i općenito prava na slobodu vjeroispovijesti svih nosilaca pravosudnih institucija, napisala je Amila Svraka-Imamović.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...