ANALIZA PROFESORA DEJANA JOVIĆA: Čović je priznao da Hrvati nisu majorizirani, a Izetbegović nije mogao pomoći sebi, a kamoli Komšiću, kako se godinama tvrdi u Hrvatskoj!

Preporučujemo

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, komentirao je za TV N1 Hrvatske izbore u Bosni i Hercegovini i osvrnuo se na neke od najinteresantnijih rezultata na njima.

Na početku se profesor Jović osvrnuo na izjavu Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH, datu tokom izborne noći u kojoj je poručio da “smo mi uspjeli postići da se ništa u BiH neće moći rješavati bez Hrvata”.

“Ova Čovićeva izjava ipak dovodi u pitanje vladajući narativ prema kojem Izborni zakon ne valja jer Hrvati ne mogu ništa napraviti, jer su preglasani. Ipak to nije istina i to pokazuje i sam Čović koji kaže da u bitnim pitanjima kakvo je formiranje Parlamenta i Vlade Federacije BiH postoji mogućnost veta i postoje instrumenti kojima HDZ, odnosno HNS mogu spriječiti majorizaciju Hrvata”, primijetio je Jović.

BAKIR NIJE MOGAO POMOĆI SEBI, A KAMO LI KOMŠIĆU!

Profesor Jović je komentirao i poraz Bakira Izetbegovića od Denisa Bećirevića u izboru za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

“Meni je zanimljivo to što poraz Bakira Izetbegovića dovodi u pitanje tezu koja se koristi u Hrvatskoj a to je da Stranka demokratske akcije dogovara glasove za Željka Komšića. Očito je, međutim, da lider SDA Bakir Izetbegović nije mogao dogovoriti glasove za samoga sebe! Taj je, dakle, narativ kako SDA godinama kontrolira izbor za hrvatskog člana Predsjedništva ovim neuspjehom Izetbegovića potpuno relativizirana,” smatra Jović.

“Poraz Bakira Izetbegovića je zanimljiv i u međunarodnim političkim odnosima, jer on na neki način slabi ulogu Erdogana u Bosni i Hercegovini. Mi dobro znamo da postoje de osobne veze i znamo za taj amanet koji je, navodno, Alija Izetbegović ostavio turskom predsjedniku. S druge strane, Denis Bećirević je zagovornik građanske države i u tome je daleko uvjerljiviji od Bakira Izetbegovića. Zato će nacionalne i nacionalističke politike iz Bosne i Hercegovine i izvan nje imati većih problema sa Bećirevićem nego što su imale sa Izetbegovićem. Teško će oni za Bećirevića moći tvrditi kako je on neko ko samo govori o građanskoj državi, a suštinski ne vjeruje u nju”.

Prema riječima Dejana Jovića, Stranka demokratske akcije će i dalje ostati važan politički faktor u BiH, jer je dobila mnogo više glasova od svog predsjednika Izetbegovića.

CVIJANOVIĆKA NEĆE BITI GRUBA KAO DODIK

“Jasno je da lideri koji imaju manje glasova od svoje partije ne koriste svojoj partiji”, podsjetio je Jović i nastavio:

“Ali, u BiH, kao ni drugim državama Zapadnog Balkana politička moć se vezuje za osobu, a ne za institucije i seli se sa tom osobom. Predsjedništvo BiH nije pretjerano moćna institucija, ali ima određene nadležnosti, u vanjskoj politici posebno, imenovanje ambasadora, odlučivanje o članstvu u NATO-u, priznavanju drugih država. Vidjeli smo, recimo, kod Milorada Dodika da gdje je on tu je i centar moći. Kod Aleksandra Vučića, također. Kod Bakira Izetbegovića bi se moglo desiti nešto slično, s tim što on sada ima alternativnog lidera Denisa Bećirevića, koji jeste lider građanske opcije, zajedno sa Željkom Komšićem”.

Govoreći u novoizabranoj članici Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željki Cvijanović, profesor Jović očekuje da će njen rad biti drugačiji od djelovanja njenog prethodnika Milorada Dodika.

“Koliko god ona bila bliska sa Dodikom, osobno i politički, ona je ipak nešto drugačija osoba. Manje je konfliktna i manje provokativna. Njeni politički istupi su se dosta razlikovali od Dodikovih. On je bio jako grub u svojim izjavama o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, pravio je drame oko zastave, govorio kad će dolaziti na sjednice a kada ne. Željka Cvijanović nije takva osoba. Moglo se to vidjeti na, recimo, nekim komemorativnim skupovima, ili proslavama, njeni govori su bili mnogo mirniji i tolerantniji od Dodikovih…”, rekao je na kraju svoje analize na N1 profesor Dejan Jović.

Najnovije

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije o spornoj flaširanoj vodi

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nakon čega bi trebali imati konkretnije...