Analiza Zavoda za javno zdravstvo FBiH: Čak 87 posto uzoraka jela mikrobiološki neispravno

Preporučujemo

Čak 87 uzoraka gotovih jela u Federaciji BiH mikrobiološki je neispravno, pokazale su analize objavljene u posljednjem biltenu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Iste analize pokazale su mikobiološku neispravnost 34 uzorka sladoleda i kolača, kao i 24 uzorka mesa i proizvoda od mesa. Ukupno je mikrobiološki testirano 23.956 uzoraka hrane i vode, a neispravna su 1384, piše Večernji.ba.

- -

Sumnjiva kvaliteta Analiza zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe u FBiH rađena je po kantonima. Tako se pokazalo da je najviše mikrobiološki neispravne hrane zastupljeno na području Zeničko-dobojskog kantona.

Od analiziranih 11.338 uzoraka, mikrobiološki je neispravan 1171 uzorak. U Tuzlanskom kantonu od analizirana 2033 uzorka, neispravno je 311. Slijedi Kanton Sarajevo s 220 neispravnih uzoraka. Hercegovačko-neretvanski je na četvrtom mjestu. Za Zapadnohercegovački i Livanjski kanton ne postoje podaci.

Uz gotova jela, sladolede i kolače te meso, među najrizičnijim namirnicama koje mikrobiološki nisu odgovarale našli su se i mlijeko i mliječni proizvodi, ali i kruh, tjestenina i keks.

Iz brojnih udruženja potrošača potvrđuju da građani kupuju raznu uvezenu robu sumnjive kvalitete, što se opravdava slabom kupovnom moći, po kojoj je BiH na posljednjem mjestu u Europi.

- -

Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača “Zvono” iz Bijeljine, ukazuje kako smo otvoreno tržište i naravno da ćemo dobiti robu lošije kvalitete po istoj, nekada i većoj, cijeni nego što je u zemljama zapadne Europe.

Razliku u kvaliteti proizvoda potrošači su prvo primijetili pri upotrebi raznih kozmetičkih i higijenskih sredstava za kućanstvo, a potom su razlike uočene i u kvaliteti hrane.

“A sve se opravdava time što nam je kupovna moć mala pa možemo jesti bilo što, koristiti svakakvu obuću, odjeću itd. Kada je riječ o pakiranju, gramaža je manja, a cijene iste”, kaže Vasilić za Večernji.

Ukazuje i na neusklađenost propisa glede držanja mesa.

“U Njemačkoj meso može biti šest mjeseci duboko zamrznuto pa ga treba preraditi, izvesti, uništiti, a kod nas godinu dana. Sigurno kako ima primjera da se uvozi meso kojem je istekao rok trajanja, odmrzne i prodaje u trgovinama kao svježe”, govori on.

Alarmantni su podaci objavljeni u ovom izvješću, a koji se odnose na vodu za piće. Naime, od ukupno analizirana 8553, mikrobiološki je neispravan 1171 uzorak. Ništa bolji nisu ni rezultati hemijskih analiza vode. Kada je riječ o predmetima opće upotrebe, među kojima su i sredstva za ličnu higijenu, ukupno je mikrobiološki obrađeno 36.077 uzoraka, od čega je neispravno 1835. Najviše neispravnih predmeta opće uporabe u Federaciji BiH zabilježeno je u TK – 535, zatim u Unsko-sanskom kantonu – 502 te KS – 427 uzoraka.

Analize su pokazale kako velik broj predmeta opće upotrebe nije ispravan hemijski.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...