Anketni odbor NS RS za slučaj Davida Dragičevića traži od ministra Lukača da ne ometa njihov rad

Preporučujemo

Iz Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, čiji je cilj sagledavanje svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, pozvali su danas ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača “da ne ometa njihov rad”.

Oni su poručili da su iznenađeni jučerašnjom izjavom Dragana Lukača, o zloupotrebi povjerenja Narodne skupštine od strane članova Anketnog odbora.

- -

Nedopustivi su, kako su naveli u saopštenju, ovakvi navodi ministra Lukača na rad Anketnog odbora i pozivaju ga da poštuje Narodnu skupštinu RS-a i odluke tog najvišeg zakonodavnog tijela.

Podsjetili su da su imenovani odlukom skupštinske većine i da je njihov rad zvanično počeo nakon objave u “Službenom glasniku RS-a”, 11. maja.

Članovi Anketnog odbora su predsjednik Borislav Borenović (PDP), zamjenik predsjednika Drago Kalabić (SNSD), te članovi Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS RS) i Goran Đorđić, nezavisni poslanik.

Na prvoj sjednici, nakon imenovanja, Anketni odbor donio je Poslovnik o radu, kojim je odlučeno da grupa “Pravda za Davida” predloži u sastav ovog tijela dva svoja člana, koji učestvuju u radu i imaju sva prava iz Poslovnika, ali bez prava glasa, a za tu poziciju imenovani su Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović.

- -

Osim toga, na početku svake sjednice Anketnog odbora, na kojima su izjave dali predstavnici policije i tužilaštva, sve detalje su precizno navodili, uključujući i sastav i imena članova Anketnog odbora.

– Tako se desilo i na sjednici Anketnog odbora u petak, 25. maja, kada je izjavu dao ministar Dragan Lukač, koji nije reagovao na sastav Anketnog odbora, sve do trenutka kada je trebalo da odgovori na pitanja predstavnika grupe Pravda za Davida, piše u saopštenju.

Lukač je jučer u otvorenom pismu naveo da je Anketni odbor zloupotrijebio povjerenje Narodne skupštine da provede istragu u vezi sa smrću Davida Dragičevića, te je istakao da su u Anketni odbor angažovali Borislava Radovanovića, blogera protiv koga je podignuta i od suda potvrđena optužnica “za krivično djelo iz člana 169. stav 2. u vezi sa stavom 1”.

On je rekao da smatra da toj osobi “ne bi ni u kom slučaju trebalo da bude dozvoljen pristup u prostor Narodne skupštine zbog navedenog krivičnog djela, te njegovog psihičkog statusa koji je već poznat”.

Lukač je odbio da odgovara na pitanja Radovanovića pred Anketnim odborom.

Najnovije

Veliki požar na brdu Žuč iznad Sarajeva: Zbog nepristupačnog terena vatrogasci pješke idu na požarište

Večeras je na brdu Žuč iznad Sarajeva došlo do velikog požara koji još uvijek nije ugašen, potvrđeno je za...