APEL ZA POMOĆ Zaru su bh. ljekari otpisali, nemojte i vi: Vaša kćerka nema pravo

Preporučujemo

„Pomoć za Zaru Sivčević“ naziv je humanitarne akcije koja je pokrenuta 01. februara i traje 28 dana. Tokom tog perioda pozivom na broj 1434 donirate 2 KM za liječenje ove djevojčice.

Zara Sivčević skoro 12 godina prkosi prognozama ljekara i odbija njihove prognoze da neće preživjeti teške borbe. Ova hrabra djevojčica rođena je u 28. nedjelji, kada je njena mama Gordana dobila preeklampsiju (visok pritisak i zatajenje bubrega). Sve to je imalo negativan uticaj na Zaru, koja se rodila sa samo 820 grama.

Dijagnoza: cerebralna paraliza – hipotoni sindrom, prematura nata, luxatio coxae dex, equinovarus bit… Po Appgarovoj ljestvici vrijednosti novorođenčeta od 1-10, Zara je bila 0 (nula).

Nije mogla kontrolisati pokrete glavom, jedan kuk joj je bio iščašen, kičma joj se savijala na sve strane, prsti su joj srasli uz dlanove, stopala su bila naopako okrenuta. Doktori joj nisu davali nikakve prognoze da će preživjeti, a ako se to slučajno i desi, vegetiraće – govorili su. Živjeće kao biljka, piše etrafika.net.

Tragajući za boljim uslovima liječenja, mama Gordana i Zara su stigle do Slovenije, gdje je Zara dobila mogućnost da se izbori za svoje bolje življenje. Do sada je prošla pet operacija, imala mnogo ortopedskih pomagala i bezbroj terapija. Napredak je ogroman!

Zara sada vozi biciklo i jaše, uz pomoć ortoza i hodalice svakodnevno vježba podizanje na koljena, u uspravan položaj, iskorak… Od januara mjeseca Zara je započela terapije neurorehabilitacijske robotike u Poliklinici Glavić u Zagrebu, koje se sastoje od šest sati kontinuiranog vježbanja na robotima aparatima svaki dan. Šest dana u sedmici. A cjelokupan program terapija traje 12 sedmica. Kompletan program terapija za Zaru košta 19.707 eura.

Zari je neophodna još jedna operacija očiju, nove naočare i aparat proteza za usta, jer joj je čeljust nedovoljno razvijena.

Međutim, operacije, lijekovi, ishrana, vježbe i sve ostalo mjeri se hiljadama maraka. Porodica je liječenje u početku finansirala sama – prodali su sve što su imali, potrošili ušteđevinu i nasljedstvo, te se dodatno oteretili kreditima do kraja života. Novac jednim dijelom pokušavaju prikupiti pravljenjem i prodajom igračaka, prodajom knjiga koje piše Gordana, te donacijama dobrih ljudi.

“Zanemarili smo sve drugo. Ne ulažemo u kuću 12 godina, nismo imali para ni da razmišljamo o godišnjem odmoru na moru, ne kupujemo garderobu osim nužnih stvari, nema frizura, parfema, šminke, izlazaka sa prijateljima, proslava rođendana, svadbi… Jednostavno smo odlučili da zamolimo prijatelje da nam pomognu kad mogu i koliko mogu”, govori ona.

Najviše je boli rečenica koju je mnogo puta čula na šalterima u BiH – vaša kćerka nema pravo. Samo zato što ima cerebralnu paralizu, za koju kažu da nije bolest nego stanje, koje nema izlječenja i da je ulaganje u njeno življenje uzaludno trošenje novca, primorani smo da molimo dobre ljude da pomognu našoj Zari.

Kao i druga djeca ima pravo na život i vedero i sretno djetinjstvo i nijedna država, niti sistem nemaju pravo da je otpišu.

Zara se hrabro bori za svoje uspravno, dostojanstveno življenje i dovoljno je samo malo pomoći od dobrih ljudi i da uspije u tome. Do sada je to i pokazala svojom snagom i voljom.

Računi za pomoć:

DEVIZNI

Gordana Bojanović Sivčević

ABANKA VIPA d.d. Slovenska 58, 1517 Ljubljana

SWIFT: ABANSI2X

IBAN:SI56 05100 7026430295

Ili

Sivčević Zara

UNICREDIT BANK SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA 39 3384 4028 1685 4244

UNICREDIT BANK, Podružnica Tuzla, Džafer Mahala 55-57 75000 Tuzla

KONVERTIBILNI:

Sivčević Zara

UniCredit Bank d.d.

Transakciji račun banke 3383002500000419

Broj računa: 40323302000

Najnovije

Tragedija kod Čitluka: Drvo palo na djevojčicu i usmrtilo je

Desetogodišnja djevojčica iz mjesta Vidovići kod Čitluka sinoć je, kako saznajemo, podlegla u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar nakon...