Napravljen prvi korak ka ukidanju zabrane izvoza hrane životinjskog porijekla iz BiH u EU

Preporučujemo

U Sarajevu je danas obilježen završetak dvogodišnjeg programa, kojeg je finansirala Evropska unija, a tiče se tehničke pomoći u upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH. Tim povodom Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je da je napravljen prvi korak ka ukidanju zabrane izvoza hrane životinjskog porijekla u zemlje Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mislim da je ovo važan trenutak za BiH kada je u pitanju zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada. Ovaj projekat, po meni, trebao je da bude na stolu prije desetak godina, ali nisu se stekli uslovi za to i zato hvala Evropskoj komisiji koja nam je omogućila bespovratna grant sredstva“, naglasio je Šarović.

Dodao je da je projekat okupio predstavnike državnog nivoa, entiteta, Brčko distrikta, veterinarskog sektora, šektora zaštite okoline i eksperte EU kako bi došli do nekoliko važnih dokumenata, a to su Strategija za upravljanje nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskim otpadom u BiH, studija izvodljivosti i akcioni planovi.

Prema njegovim riječima BiH u ovoj oblasti zaostaje, jer životinjski otpad odlaže po smetljištima, u rijekama, na neadekvatnim mjestima.

“To je jedna od ključnih prepreka zašto BiH ne može da izvozi hranu životinjskog porijekla, odnosno crveno meso, u Evropsku uniju. Nadam se da su se stvorili uslovi za tako nešto. Trebamo krenuti u usvajanje i implementaciju strateških dokumenata, vjerovatno u izmjenu zakonodavstva na svim nivoima, jer trebamo da stvorimo pretpostavku za javno-privatno partnerstvo kako bi se pravilno uredio sistem i izgradili objekti za zbrinjavanje otpada. To svaka normalna razvijena, ekološki svjesna zemlja ima i mislim da je vrijeme da i BiH učini te značajne korake“, kazao je Šarović.

Istakao je da vjeruje da izmjene zakonodavstva neće trajati dugo, što će omogućiti realizaciju izgradnje prvog objekta po sistemu javno-privatnog partnerstva za šta ima mnogo zainteresovanih.

Najnovije

Oprezno danas! Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje – pročitajte i prognozu do srijede

Meteorolozi su za danas izdali 'narandžasto upozorenje'zbog obilnih padavina koje se očekuju u BiH. Kako navode, obilnije padavine očekuju se...