Apsurd nad apsurdima: Dok cijene namirnica u svijetu osjetno padaju, u BiH i dalje rastu

Preporučujemo

Groznica poskupljenja trese cijeli svijet i niko ne zna da li će se i kada zaustaviti. Globalna stopa inflacije u prosjeku je 7,7 posto.

To je rezultat zajedničkog istraživanja njemačkog i švicarskog Instituta za ekonomsku politiku. No, dok se tržišta uređenih zemalja polako stabilizuju, teret ekonomske krize kod nas, uglavnom, snose građani.

Inflacija, nakon što je stigla u sve dijelove svijeta, tu je da ostane, smatraju stručnjaci. Trenutno je na istorijskom maksimumu – gotovo osam procenata u eurozoni. No, tržišta uređenih zemalja se polako stabilizuju.

Npr. građani Njemačke za 18 maraka danas mogu da kupe ono što mi plaćamo 28 maraka, iako njihova prosječna plata iznosi oko 3,5 hiljade eura. Kod nas – malo više od 500 eura. Kako preživjeti poskupljenja?

Dok na svjetskom nivou cijene proizvoda osjetno padaju, a tržišta uređenih zemalja se oporavljaju, u Bosni i Hercegovini cijene i dalje divljaju. Izostaje konkretna reakcija nadležnih.

“Tu država, odnosno entiteti, moraju preuzeti ključnu ulogu. Da inspektorati pojačan nadzor vrše kako bi se odluke entitetske o neposrednoj kontroli cijena primijenile do kraja”, izjavio je Saša Marić, ombudsmеn za zaštitu potrošača BiH.

Najnovije

Uragan poharao Kanadu: “Ovo su neviđeni razmjeri štete”

Razmjeri štete od snažne oluje Fione, koja je poharala kanadsku obalu, dosad nisu viđeni i bit će potrebni mjeseci...