Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije u novom ruhu

Preporučujemo

Na osnovu naloga načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ uređuju lokalitet Kalin hadži Alijine džamije, smješten na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.

Podsjećamo da je prošle sedmice potpisan sporazum o realizaciji kapitalnog transfera Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – Vakufskoj direkciji Sarajevo za sufinansiranje projekta konzervacije „Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija“. Pomenuti sporazum je u ime Općine Centar kao sufinansijera projekta potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH koja je implementator projekta direktor dr. Senaid Zajimović, a u ime Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo kao pružaoca usluga projektovanja i nadzora to je učinio direktor Nervin Dacić. Vrijednost sporazuma je 30.000 KM koje je obezbijedila Općina Centar u budžetu za 2018. godinu.

- -

S ciljem obogaćenja turističke ponude grada, Općina Centar je pristupila privremenom uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije do konačnog rješenja. U proteklom periodu na ovom lokalitetu izvršena su arheološka istraživanja, a trenutno se radi na izradi projekta, odnosno plana konzervacije arheoloških ostataka i samog lokaliteta.

-S obzirom da se ovaj lokalitet nalazi u samom centru grada, na turističkim rutama i u neposrednoj blizini Trga Susan Sontag na kojem je postavljen Festivalski trg, Općina Centar je krenula u realizaciju projekta uređenja arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije. Tokom proteklih nekoliko dana postavljena je nova ograda, te platforma sa koje će zainteresirani građani i turisti moći posmatrati arheološke iskopine. Izvršeno je i uređenje zelenog pojasa kao i postavljanje ukrasnih betonskih žardinjera sa crnogoričnim grmljem. Očekujemo još da se postave ispune za ogradu, te prekriju instalacije, a radovi bi trebali biti završeni do početka Sarajevo Film Festivala, istakli su iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...