Arheolozi otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Caral, star 3800 godina

Preporučujemo

Arheolozi su u sjevernom Peruu otkrili drevni reljef izgubljene civilizacije Caral, za koji se vjeruje da je star oko 3800 godina.

Mural je pronađen na arheološkom nalazištu Vichama, sjeverno od Lime, piše BBC.

Reljef prikazuje žabu u ljudskome liku.

Dr. Ruth Shady Solis iz Arheološkog lokaliteta Caral (ZAC) vjeruje da scena prikazuje najavu dolaska kiše, što svjedoči o značaju vode u kriznom razdoblju. U andskoj civilizaciji žabe su predstavljale vodu, te da lik koji se nalazi ispod njih predstavlja ljude koji željno iščekuju padavine.

U blizini su otkrivena i četiri reljefa koji prikazuju ljudske glave okružene zmijama, a arheologe podsjećaju na velika zrnja sjemenja s ljudskim licem. Naučnici su objasnili da su ti reljefi vjerojatno nastali u razdoblju oskudice i gladi.

Arheološko nalazište Vichama nalazi se u pokrajini Huaura u današnjem Peruu. Iskopavanja su započela 2007., a znanstvenici vjeruju da je ondje živjela drevna civilizacija koja se bavila poljoprivredom i ribarstvom. Kažu da lokalitet neprestano otkriva nove informacije o drevnoj civilizaciji, poput naprednog plana grada i arhitekture.

Caral je najstarije pretkolumbovsko naselje južnoameričkih kultura. Nalazi se u dolini rijeke Supe, blizu grada Supea u peruanskoj pokrajini Barranci. Naselje Caral pripadalo je kulturi Norte Chico (9210. prije Krista – 1800 prije Krista) koja je razvila i najstariju američku civilizaciju oko 3000. godine prije Krista.

Caral je najveći i najistraženiji lokalitet. Nalazište je na UNESCO-vom popisu kulturne baštine od 2009.godine.

Pogledajte više u videu.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...