Arheolozi u Peruu otkrili masovnu grobnicu, mjesto najvećeg žrtvovanja djece

Preporučujemo

U Peruu su arheolozi otkrili masovnu grobnicu, a riječ je o najmasovnijem slučaju žrtvovanja ljudi, prvenstveno djece u historiji.

Naime, na lokalitetu koji danas nosi ime Las Llamas, u Peruu, ubijeno je prije više od 550 godina oko 140 djece, a mnogi od njih imali su poseban crveni pigment razmazan po licu, prenose mediji.

- -

Žrtve su ubijene na zvjerski način. Djeci, za koju se procjenjuje da su imala između 5 i 14 godina, utroba je bila rasporena, a srca iščupana, navodi antropolog John Verano, profesor sa Univerziteta Tulane iz New Orleansa.

Arheolozi koji su radili na iskopavanjima kazali su da se ovo otkriće može smatrati jednim od sigurno najvećih ceremonijalnih žrtvovanja djece u historiji obje Amerike, a možda i u historiji svijeta. Iako, dokazi o sličnim užasima postoje i kod Asteka, Maja i Inka, niti jedan nije bio ovog razmjera, piše radiosarajevo.

Za ovo nalazište javnost je čula kada su 2011. godine arheolozi iskopali 42 ljudska kostura. Prije ovog otkrića, dokazi za najveće žrtvovanje djece u povijesti pronađeni su u Mexico Cityju u hramu Teotihuacan.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...