- Advertisement -

Arminka Helić: Ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska

Preporučujemo

Tokom rasprave britanskog parlamenta i izjave koja je usvojena zbog krize u Ukrajini te sve izvjesnijeg sukoba s Rusijom, baronesa Arminka Helić, članica Konzervativne stranke, naglasila je i ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini.

– Osvježavajuće je vidjeti zapadno jedinstvo kada je riječ o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednog saveznika (Ukrajina). Međutim, postoji još jedna zemlja koja je na vidiku Kremlja – Bosna i Hercegovina, gdje Rusi pokušavaju otvoriti još jedan front. Nažalost, u odgovoru nema istog jedinstva – kritikovala je Helić.

Poručila je da Velika Britanija zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama kada je riječ o sankcijama. Također je otvoreno istakla kako ruske interese na Balkanu podržavaju Slovenija, Hrvatska i Mađarska.

– Zaostajemo za Sjedinjenim Državama u odgovoru primjenom sankcija, a naši evropski saveznici podijeljeni su po sredini, a neki, poput Hrvatske, Slovenije i Mađarske, otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu. Hoće li ministar reći ovom Domu kako možemo bolje sarađivati ​​s našim saveznicima i pokazati jedinstvo i u ovoj zemlji? – istakla je Helić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Sindikalisti: Ili povećanje minimalne plaće ili protesti u septembru

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iznio je optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića, kazavši...