Arnautović: Izlaznost na izborima bila 50 posto, manja nego 2018.godine

Preporučujemo

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović poručio je da je izlaznost bila 50 posto bez nekoliko biračkih mjesta,  što je za četiri posto manje u odnosu na Opće izbore iz 2018. godine.

Prema podacima CIK-a na birališta je izašlo 1.644.044 ili 50 posto birača. Neke od općina u kojima je zabilježen najveći odziv birača su Banovići (73,39) Ugljevik (64,24 posto), Istočni Drvar (67 posto), Sokolac (70,05).

Ukupan broj prijavljenih incidenata na biračkim mjestima je 52, od čega 26 u Federaciji BiH, 21 u RS-u i dva u Brčko Distriktu.

Pravo glasa na općim izborima u Bosni i Hercegovini imalo je 3.368.666 birača upisanih u izvode iz Centralnog biračkog spiska.

Prve preliminarne rezultate CIK će saopćiti u ponoć.

– Želim skrenuti pažnju predsjednicima općinskih/gradskih izbornih komisija da završe svoju obavezu unosa podataka u jedinstveni informacioni sistem, kako i o odzivu i zatvaranju bračkih mjesta, kao i o unosu rezultata izbora. Treba se držati propisa i rokova koji su propisani zakonom – kazao je

Kako je poručio Arnautović u poslijepodnevnim satima nije bilo većih problema na biračkim mjestima.

– Broj prijavljenih incidenata je 26 u FBiH, 21 u RS, dva u Brčko distriktu. Biračka mjesta su u 19 sati zatvorena, osim onih koji su imali prekide u radu. Za kršenje izborne šutnje imali smo 30 prijava – kazao je Arnautović.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...