- Advertisement -

Arslan Dučić: Uspavani kadrovi nisu navikli da se neko bori. Skoro da nemaju više municije, a ja sam tek počeo da radim

Preporučujemo

Arslan Dučić, diplomirani politolog, sin heroja odbrane Republike Bosne i Hercegovine “Zlatnog ljiljana” rahmetli Zame Dučića, vijećnik je u Općinskom vijeću Novo Sarajevo od 2020. godine.

Za sebe ne voli reći da je političar. On je, kako kaže, samo nezadovoljni građanin Kantona Sarajevo, koji je izabran na slobodnim izborima 2020. godine u OV.

– Da budem krajnje iskren sve veći broj sugrađana me i prepoznaje kao takvog. Jednostavno se ne pronalazim u crtama šablonskog karaktera političara iz Bosne i Hercegovine. Također, ne mogu sa visokom dozom ozbiljnosti i uvjerenja čitati dosadne, formalne i nečitljive programske stavove svih političkih subjekata u BiH. To me nekako na početku etiketira kao sljedbenika političke revolucije – rekao je na početku razgovora za “Index”.

Stanovnicima Novog Sarajeva ste postali poznati i prije Vašeg aktivnijeg političkog angažmana i ulaska u OV. Naime, često ste kritikovali rad tadašnjeg načelnika Nedžada Koldže i ukazivali na propuste općinske administracije. Danas ste Vi jedan od vijećnika, a Nedžad Koldžo više nije načelnik. Kakva je sad situacija u Novom Sarajevu?

– Ostat će zapisano da sam se borio pravnim sredstvima i činjenicama koje sam prezentirao kroz video materijal protiv politički najmoćnijeg čovjeka na teritoriji općine Novo Sarajevo, a možda i šire. I pobijedio, zahvaljujući narodu. To je jedna demokratska i tehnološka revolucija u BiH. Danas je svima drugima lahko govoriti o greškama i propustima tadašnjeg načelnika, ali u periodu koji ste naveli sam bio skoro usamljen u borbi. Svi se nekako priklone jačem i vrebaju iz prikrajka, ali rijetki ustanu prsa u prsa do konačne pobjede. Naravno, na početku su me rijetki podržavali, a mnogi osporavali i dikreditovali. Danas, dvije godine poslije, stanje je dijametralno suprotno. Mogu reći da sam se jednim djelom nametnuo za vrijednu, poštenu i realnu osobu koja može da zaštiti ranjive grupe sugrađana. Situacija u Novom Sarajevu nije se umnogome promijenila sa dolaskom novog načelnika, ali ključ za njenu promjenu se nalazi u rukama nekoliko pojedinaca. Njih treba ili natjerati da rade ili protjerati sa političke scene. Ono što je sigurno drugačije jeste da se sada sugrađani imaju kome obratiti za pomoć i bespoštednu borbu. Nikad nikog nisam odbio. Sjednice vijeća više nisu dosadne, već su itekako dinamične i pune iznenađenja. Volim da osporim sve što nije za narod. Ipak, nije sve tako ni crno, jer sam za 12 mjeseci rada i svakodnevne borbe, ali i dvije prekršajne prijave, uspio dovesti pothodnik u Hrasnom Brdu u stanje kakvim zaslužuje. Kantonalne vlasti, a nakon milionskih pregleda i komentara na mom video snimku, pokrenuli su radove na pomoćnom terenu stadiona Grbavica, gdje omladinci Želje treniraju. Zajedno sa kolegom primorali smo, stalnim pritiscima, da se očisti prostor Vranice. Obnovili igralište u ulici Džamijska i još najmanje 50 sličnih projekata. Sve znaju građani i prate. Ipak, sve dok oni ne kažu da su zadovoljni ja sam dužan da dižem ljestvicu.

Izjavili ste kako bi voljeli da načelnik Novog Sarajeva bude osoba koja će voditi računa o stvarnim potrebama naših sugrađana. Na šta ste tačno mislili?

– Jako je bitno razgraničiti jedno, a to je da potrebe sugrađana iz padinskih djelova općine i na primjer iz Mjesne zajednice Čengić Vila nisu iste. Nažalost, kako koji načelnik dođe na funkciju tako se te potrebe pokušavaju pretvoriti u neke oblike strategija koje tretiraju pojedince na način da se podaci prikazuju samo i samo sa ciljem zadovoljavanja forme. Niko ne priča sa tim ljudima. Sve se piše iz udobnih općinskih fotelja. Sreća, načelnik je na zadnjem spratu pa ima dobar pogled na teritoriju općine. Ne postoji, od strane službi, ali i načelnika, kao rukovodioca, prepoznata potreba za individualnim pristupom svakoj ulici, svakoj avliji ili svakom objektu kolektivnog stanovanja. Evo pogledajte da još uvijek nakon 27 godina od završetka rata najveći broj fasada i unutrašnjih zajedničkih prostorija nije obnovljeno zahvaljujući velikom kriminalu od strane firmi/upravitelja koji se ponašaju kao da su jedini i nezamjenjivi. Niti jedan načelnik se tome nije posvetio, a pod izgovorom nadležnosti. Naravno, radi se o nebrizi i nerazumijevanju stvarnih potreba. Također, ako uzmemo u obzir da je najveći broj privatnih objekata u padinskim djelovima još uvijek nelegaliziran, postavlja se jasno pitanje šta se čeka. Zašto niko nema hrabrosti da krene u taj postupak, te isti zaokruži sa postavljanjem novih vodovodnih, kanalizacionih i cijevi za prikupljanje oborinskih voda. Zar to nije stvarna potreba, zar treba čekati da se desi neko zlo i nesreća da bi se reagovalo?

S kakvim problemima i prijedlozima inicijativa Vam se sugrađani najviše obraćaju?

– Najednostavnijim i najprostijim za koje u uređenim društvima i sa liderskim vodstvom ne bi trebalo ni da primijete da su nastali, kao i kad su otklonjeni. Ako je sijalica na rasvjetnom tijelu, koja se pokvarila prije četiri sedmice, problem za koji vijećnik treba da zove službe, načelnika ili pokreće inicijative onda smo mi svi zalutali. Nažalost, na terenu je stanje upravo tako. Dobro se sjećam da sam nakon skoro 20 dopisa o nelegalnim deponijama u ulicama Novopazarska i Triglavska sa prijateljima otišao i očistio iste. Jedini se KJKP RAD ponudio, na moj dopis, da odveze smeće. Nakon toga, tražio sam da se obilježe trakama i pločama privatni objekti koji su opasnost za prolaznike, pa su mi iz službe napisali da ne mogu oni ići ulicama i popisivati koji su to objekti. Tek kada sam im poslao spisak od 30 objekata onda su se drznuli da iste označe, ali one koje sam poslao. Užas! Razumijem ja i ljude koji su naučili da ne rade po Općinama, te pozivam stalno načelnika da ih prodrma. Međutim, čini mi se da se i sam načelnik uspavao.

Na anketi putem društvenih mreža, oko 97 posto osoba je izrazilo zadovoljstvo Vašim radom i angažmanom u OV Novo Sarajevo. Ipak, napisali ste kako uprkos tome znate da ne odgovarate političarima i političkim partijama. Kome ne odgovarate i zašto?

– Tačno tako, sugrađani su mahom zadovoljni sa onim što sam radio unazad dvije godine. Ipak, političke partije i njihovi uspavani kadrovi nisu navikli da neko radi i bori se iz dana u dan. Skoro bez predaha. To im izuzetno smeta, te ja osjetim veliki animozitet prema onome što radim. Možda su očekivali da ću pognute glave doći da molim za neki Upravni, Nadzorni odbor ili za neki posao. Dovodili su me u vezu sa Skakom pred izbore za Gradsko vijeće, pa su ispali smiješni. Posebno je opasno ako niste istakli cijenu za koju bi mogli da dobiju vašu naklonost. Skoro da nemaju više municije, a ja sam tek počeo da radim. Prethodne godine sam podnio blizu 500 inicijativa i vijećničkih pitanja. Znalo se desiti u prošlim sazivima da kompletno Općinsko vijeće za četiri godine mandata ne podnese toliko. To je samo dio moje odgovornosti prema građanima.

Da li ste s nekim od kolega, kako iz Vaše stranke tako i ostalih, u direktnom sukobu zbog toga što o svemu govorite bez umotavanja u celofan?

– Istina je da o svemu govorim bez umotavanja u celofan baš iz razloga što nemam cijenu. Moje kolege u Vijeću, koliko ja to mogu vidim, imaju određenu dozu respekta prema meni i mom radu, jer su svjesni da je isti izuzetno efikasan i na kraju krajeva potkrijepljen znanjem. Moje iskustvo u pisanju akata, ali i predlaganje efektivnih zaključaka je mnogim građanima donijelo lakšu svakodnevnicu. Naravno, čujem ja da iza leđa pojedinci kažu “budala koja proziva”, ali mi to i imponuje, jer slabo se neko usudi stati na crtu meni, jednom sasvim običnom čovjeku sa starim mobilnim uređajem i funkcionalnom kamerom. Da budem precizan, samo jedan primjer je da bi danas Općina Novo Sarajevo imala tri zamjenika predsjedavajućeg koji bi imali platu veću od 3.000 KM mjesečno, a što je oko 500.000 KM godišnje da kolega i ja nismo nastupili onako kako smo nastupili i stali u zaštitu budžeta. Pod pritiskom javnosti su odustali. Da budem sasvim iskren, ne znam šta će nam i onaj predsjedavajući, a ne čak tri zamjenika.

Koji projekti su u fokusu u ovoj 2022. godini?

– Energično ću se zalagati za postavljanje LED rasvjete za Hrasno Brdo, izgradnju fudbalskog igrališta sa umjetnom travom na području MZ Trg Heroja, izgradnju street workout parka, uvođenje alternativnog prevoznika na liniji Drvenija – G. Pofalići, kao i za sanaciju i adaptaciju objekata ambulante na Kovačićima i Grbavici.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...