Asadova vojska nastavlja napade iako je UN proglasio primirje

Preporučujemo

Vazdušni napadi sirijskog režima nastavljaju se u nedjelju u Istočnoj Guti dan nakon izglasavanja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva primirje “bez odgode” u tom opkoljenom pobunjeničkom uporištu, objavila je nevladina organizacija.

“Napadi su nastavljeni u nedjelju ujutro s udarima na sektor Šifunija, na periferiji Dume”, velikog grada u Istočnoj Guti, istaknuo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

- -

U sedam dana zračnih udara i topničke paljbe u Guti poginulo je 519 civila, među kojima stotinjak djece, po Opservatoriju. Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je nakon dugih pregovora usvojilo rezoluciju kojom se traži tridesetodnevno primirje u Siriji kako bi se omogućila humanitarna pomoć kriznim područjima, prenosi index.hr.

Usvojeni tekst koji stupa na snagu “bez odgađanja” i koji je mijenjan nekoliko puta zahtijeva da “sve uključene strane zaustave napade” u idućih 30 trideset dana, prenosi agencija France Presse.

Cilj rezolucije je “omogućiti dostavu humanitarne pomoći i medicinske evakuacije bolesnih i najteže povrijeđenih”.

Olaf Skoog, ambasador Švedske koja je suautor ove rezolucije, uz Kuvajt, naglasio je da su humanitarni konvoji i evakuacijski timovi spremni na pokret.

- -

Uprkos inicijalnom protivljenju Rusije, svih 15 članica VS-a glasalo je za 30-dnevno zaustavljanje neprijateljstava. Snage sirijskog režima ubile su više od 500 ljudi tokomtjedna intenzivnog bombardiranja Istočne Gute, prenio je u subotu BBC.

Među ubijenima u Istočnoj Guti je 121 dijete.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...