Asfaltira se kompletna Goloderica nakon više od 50 godina

Preporučujemo

Počelo je asfaltiranje ulice Goloderica na Širokači. Prvo se asfalt nanosi u jednom od dva kraka koji će biti asfaltirani, a nakon toga radit će se centralni dio. Općina Stari Grad prošlog mjeseca je pokrenula projekat sanacije ulice Goloderica koja, prema tvrdnjama građana koji u njoj žive, nije rađena više od 50 godina.

Jedan od starosjedilaca ove ulice je Muharem Hodžić, koji u Goloderici živi od 1965. godine. „Ulica je bila baš u lošem stanju i propala. U ratu su cijelom trasom postavljane plinske instalacije i stalno su se pojavljivala ulegnuća. Često se nešto krpilo i popravljalo, al jednostavno više nije bilo ni to moguće i ovo se moralo uraditi,“ispričao je Muharem. Zahvalio se Općini na kako kaže velikom poklonu jer će putna komunikacija kako za pješake tako i za vozače biti znatno olakšana.

Njegov komšija, Salih Imamović živi u ovoj ulici od 1975. godine. Kaže da je prezadovoljan urađenim poslom.

„U zadnje vrijeme ulica je još prometnija jer je uspostavljen jednosmjerni saobraćaj niz Širokaču prema tranzitu, pa veliki broj građana koristi ovu ulicu kao kraticu za izlazak na tranzit,“ pojašnjava Salih, te govori kako se ni on ne sjeća kada je kompletna ulica posljednji put sanirana. „Ovo je velika stvar za sve nas. Veliko hvala svima koji su imali učešća da se ovaj projekat uradi,“ kazao je.

Inače, radi se o projektu vrijednom 88.000 konvertibilnih maraka. Iako je projektom prvobitno planirana sanacija ulice Goloderica, uz dva kraka, na molbu građana, radovi su prošireni i na treći krak koji povezuje ulicu Goloderica sa Tandarevom.

U sklopu sanacije urađeno je uklanjanje oštećenog asfalta i kolovozne konstrukcije, zamijenjeni su poklopci, slivnici, rešetke, te urađana nivelacija šahtova na novu kotu. Tamponiranje i ravnanje je rađeno u dva navrata jer su obilne kiše dovele do toga da je podloga potpuno uništena, te je došlo do njenog osipanja niz padinu. Nakon stabilizacije vremena pristupilo se ponovnoj pripremi terena, tako da je danas počelo asfaltiranje. Za izvođenje radova je angažovana građevinska firma Tuzlić iz Breze.

Ova ulica značajna je za putnu i saobraćajnu komunikaciju jer povezuje još tri ulice: Balibegovicu, Tandarevu i Harbinu.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...