Ashdown poručio Briselu: Ne dajte Srbiji u EU prije BiH, zabranite Srbima iz RS-a korištenje pasoša Srbije

Preporučujemo

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Sarajevu Paddy Ashdown upozorio EU da bi se ponovo mogla suočiti sa sukobima na Balkanu ukoliko izoluje BiH.

U slučaju da Srbija uđe u Evropsku uniju prije BiH, Ashdown predlaže Briselu da onemogući Srbima iz Republike Srpske i Federacije da koriste pasoše Srbije sve dok i BiH ne pristupi EU, prenosi B92.

- -

Britanski mediji pišu da je Ashdown izjavio da Evropska unija sklopljenih očiju ulazi u novi sukob ukoliko dozvoli da Srbija uđe u EU te na taj način u potpunosti izoluje BiH.

Pristupanje Srbije Evropskoj uniji moglo bi, prema Ashdownu, da zaustavi reforme u BiH i na kraju BiH pretvori u konačni cilj država poput Turske i Rusije.

“Tada će svaki Srbin u Bosni i Hercegovini imati drugi pasoš i moći će putovati po Evropskoj uniji. U tom trenutku uopšte neće biti nikakvog interesa za buduće reforme u BiH”, rekao je Ashdown.

Kako kaže, to znači da će Bošnjaci biti jedini narod koji je izostavljen, izolovan i okružen neprijateljima isto kao i 1992. “Evropska unija, koju podržavaju zapadne sile, u neznanju realizuje planove Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana, Radovana Karadžića i Ratka Mladića”, naveo je.

- -

Britanski Ekspres navodi da EU planira da primi Srbiju i Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Kosovo i BiH do 2025. godine, ali da granični sporovi i dalje ostaju neriješeno pitanje.

“Mislim da Bošnjaci više nikada neće dopustiti da budu izolovani kao što su bili 1992. godine, okruženi neprijateljima i bez budućnosti u Evropi. Ukoliko ne riješite ovaj problem, ja ne vidim da to onda neće značiti povratak u sukobe”, kazao je Ashdown.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini takođe je rekao da bi Brisel mogao da izbjegne novi sukob privremenim zaustavljanjem Srba s dvojnim pasošima da putuju po EU sve dok BiH ne ispuni uslove potrebne za pristup.

“Hoću reći da bilo koji Srbin u Srbiji, ako bi se pridružila EU, može doći u Evropu na na osnovu njihovog pasoša, ali svako ko ima drugi pasoš u BiH ne može doći u Evropu sve dok BiH ne postane članica EU”, predložio je Ashdown.

Uvjeren je, zaključio je, da u BiH više neće biti rata, ali da povratak u sukob znači prepuštanje BiH turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...