Rat saopštenjima: Mustafa Busuladžić posvađao mlade SDA i SDP

Preporučujemo

Povodom informacije da će na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, iznova biti aktuelizirana rasprava o pitanju naziva Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, reagirala je Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Određeni politički i propagandni krugovi ne odustaju od svog poduhvata klevetanja grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Najprije su falsificiranjem konteksta i zlonamjernim imputacijama fabricirali tezu o navodnom fašizmu Mustafe Busuladžića, po istom onom receptu po kojem su se njihovi ideološki preci obračunavali s političkim neistomišljenicima. To je ista ona totalitarna i huškačka mašinerija  klevetanja i laži, čijom su žrtvom bili bošnjački intelektualci u Sarajevskom procesu, koji su lažno optuživani, a zatim proganjani i eliminisani iz javnog života, pod krinkom gnusnih objeda za fundamentalizam i prijetnju društvenom poretku.

- -

Čini se da u nemogućnosti političkog organizovanja, sarajevska ljevica postaje isprazna sintagma, podesna za okupljanje različitih islamofobnih grupacija, što iznova potvrđuje uporna kampanja javnog uznemiravanja učenika i nastavnika Osnovne škole ”Mustafa Busuladžić” u Dobroševićima.

Umjesto da preuzme ulogu konstruktivne opozicije i delegira važne komunalne i infrastrukturne projekte čija realizacija bi poboljšala kvalitet života građana u perifernim naseljima, ”urbana sarajevska ljevica” dosadu svoje političke marginalnosti pokušava kompenzirati jalovim politikantskim raspravama, ponavljajući laži i sumorne spinove o ”fašizmu usred Sarajeva”, kao što to u danima njegove političke neizvijesnosti i potpune panike radi HDZ vođa Dragan Čović.

Posve je apsurdno od ovakvih tvrdnji braniti grad Sarajevo, u danima kada je svečano izložena sarajevska Hagada u Zemaljskom muzeju, u znak slavljenja višestoljetne multikulturalnosti, kojom se istinski ponosi svaki dobronamjeran građanin Bosne i Hercegovine.

- -

Optužbe za antisemitizam koje plasira rastrojeno podijeljena ”sarajevska ljevica” konstruišu  se s ciljem rušenja ugleda glavnog grada Bosne i Hercegovine, u pokušaju da se evropska metropola antifašističke borbe novijeg doba pridruži listi gradova iz regiona, na čijim se trgovima prilikom javnih okupljanja i manifestacija i dalje slave ustaški i četnički pokreti.

Ta politička usiljenost naziva se kvislinškom propagandom, čijih negativnih posljedica nisu svjesni njeni nosioci i promicatelji, koji svu svoju političku moć i integritet temelje na pokušajima promjene naziva jedne sarajevske škole, o čijem imenu neznalački i neargumentovano polemišu te namjerno ili ne izbjegavaju govoriti i o činjenici da je Skupština Kantona Sarajevo tražila zvanično mišljenje Instituta za historiju UNSA kao najreferentnije naučne institucije koja je dala pozitivno mišljenje o njegovoj biografiji i životu te da uštimane optužbe za antisemitizam nemaju veze sa historijom, naukom i činjenicama.

Uvrste li u svoj politički i izborni program nazive škola i ustanova, ”sarajevski ljevičari” morali bi započeti dosljednu borbu za promjenu naziva niza javnih ustanova, ulica i trgova koje promovišu bestijalni imenik Haškog tribunala. Dok se više od četvrtine osnovnih škola u RS-u naziva po srpskim svecima, a njihovi direktori i nastavnici uskraćuju ustavno i civilizacijsko pravo upotrebe i izučavanja bosanskog jezika, histerija ”sarajevske ljevice” zbog naziva škole u Dobroševićima, propala je cirkuska tačka koja svoje protagoniste i aktere promovira u političke pigmeje, ujedinjene sarajevske dokoličare, saopšteno je iz Asocijacije mladih SDA.

Reakcija Foruma mladih SDP

Povodom posljednjeg saopštenja Asocijacije mladih SDA, kojim se brani fašistički kolaboracionista Mustafa Busuladžić, Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH želi navesti samo dva citata ovog uzora iz prošlosti SDA-ovog podmlatka:

– „Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena, sakrivanja i gomilanja robe, krijumčarenja i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost stanovitih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.“

– “Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti, ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtijeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke duševne razlike koje je dijele od muškarca”.

Dva iznad navedena citata su sasvim dovoljan, neoboriv argument koji govore o tome da niti jedna obrazovna institucija u bilo kojoj državi ne bi smjela nositi ime po osobi koja je izrakla takve mrziteljske stavove i gajila takve rasističke i diskriminatorske ideale. Nema tog principa ili uvjerenja kojim se može opravdati ideja da jedna škola dobije ime po takvom čovjeku, ljubitelju ustaštva i nacizma uopće, mrzitelju Jevreja, pa i žena.

Fizičari Philip Lenard i Johannes Stark, kao i norveški pisac Knut Hamsun, su svi dobitnici Nobelove nagrade iz svoje oblasti. Također, zajedničko im je da niti jedan od njih nema školu, ulicu ili instituciju imenovanu prema njima. Razlog za to je, da upoznamo SDA-ove mlade nade, samo taj što su bili podržavatelji nacističkog režima i antisemiti koji su svojim govorenjem podržavali i poticali na činjenje genocida.

Sramotno je da u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, čiji građani su također preživjeli genocid, isti oni koji se nazivaju zaštitnicima njihovih nacionalnih interesa, promoviraju ličnosti koje su veličale genocid.

Sramotom smatramo također, da predstavnici stranke koja je omogućila antidržavno pokretanje inicijative za ustanovljenje jedinstvenih nastavnih programa Republike Srpske i Srbije nema ni moralno, niti bilo kakvo drugo pravo držati predavanja na tu temu.

Dakle, napominjemo da je SDA-ovim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju u KS, predviđeno da “druga država može organizirati rad škole na teritoriji Kantona i može raditi po nastavnim planovima i programima koje su donijeli organi druge države u skladu s vlastitim propisima”. Još tada su zastupnici SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo upozorili da bi to za posljedicu moglo imati da se u RS-u omogući osnivanje škola koje bi radile po nastavnim planovima i programima Srbije.

Međutim, kao savremeni kvislinzi, danas u službi Republike Turske, zbog čijih interesa je ove odredba i ugrađena, SDA se oglušila na naša upozorenja i usvojila takvu antidržavnu odredbu.

Na kraju, jedino je za očekivati da, vraćajući se Busuladžićevim korijenima, Asocijacija mladih SDA stane u odbranu HDZ-ovog prijedloga izbornog zakona. Ne bi nas iznenadilo i da preporučite usvajanje zakonske zabrane za kandidovanje žena na izborima ili njihovog imenovanja na javne funkcije, uz obrazloženje da se “ne smijemo uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja, zahtijeva ista prava kao i muškarac.”

Uz ovakav podmladak SDA, mladi SDP-a zaista ne moraju brinuti za svoju evropsku budućnost, u kojoj za takvu kvislinšku SDA, takve apologete fašizma i promotore rasističke spolne neravnopravnosti nema mjesta, stoji u saopštenju Foruma mladih SDP.

(Index.ba)

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...