Atina pod opsadom policije: Protesti zbog Makedonije, očekuje se milion ljudi

preporučujemo

U centru Atine će biti održane demonstracije protiv kompromisa oko imena Makedonije, a organizatori se nadaju da će se na Trgu Sintagma okupiti milion ljudi.

Zbog protesta grčka prijestolnica će od jutarnjih sati biti u blokadi i pod “opsadom” policije.

Na demonstracijama će se okupiti Grci koji se protive upotrebi riječi “Makedonija” u imenu bivše jugoslovenske republike.

Katimerini piše da je oko 1.500 autobusa angažovano da prevezu demonstrante u prijestolnicu na proteste koji počinju u 14 sati po lokalnom vremenu. Navodi se da se očekuje prisustvo većine poslanika konzervativne Nove demokratije, čiji lider Kirjakos Micotakis kaže da njegova partija poštuje i one koji su izabrali da učestvuju u protestu, kao i one koji su odlučili suprotno.

Bivši grčki premijer Antonis Samaras podržao je demonstracije, poručivši da će ovo biti “veliki dan za zemlju”.

Zbog protesta postepeno će već rano ujutru biti zatvarani dijelovi centra grada, a tri centralne metro stanice u centru Atine biće zatvorene od 10 sati.

Grčki portali navode da će biti raspoređeno 4.000 policajaca, javlja B92.

Pročitajte:  Oboljeli od reumatskih bolesti nezadovoljni načinom liječenja: Obilježili Svjetski dan borbe protiv reumatizma
Pročitajte:  U ponedjeljak protesti građana ispred OHR-a u Sarajevu

Najnovije

BiH protiv Rusije lovi evropsko zlato, osiguran prijenos

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra finale Evropskog prvenstva koje se održava u Turskoj. Zlatni ljiljani odmjerit će snage sa...