Atrakcija novosadskog sajma: Bik Disko ima 1.600 kilograma i 140.000 potomaka

Preporučujemo

Atrakcija ovogodišnjeg 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je bik Disko, grdosija od 1.600 kilograma u vlasništvu Stočarsko-veterinarskog centra Krnjača – Beograd.

Ovaj priplodni bik simentalske rase iza sebe je do sada ostavio oko 140.000 potomaka, a njegove kćerke na mnogim takmičenjima osvajaju prestižne nagrade. Ove godine i sam je pobrao nagradu za najvećeg bika najveće sajamske manifestacije u regionu, javlja Anadolu Agency.

- -

Kako za AA kaže Dejan Đokić, direktor centra za osjemenjavanje Stočarsko-veterinarskog centra u Krnjači, Disko je rodom iz Austrije, kupljen kao tele, ali je stasao u Srbiji što je donijelo i određene prednosti.

„Odgajan je na našoj hrani i u našim klimatskim uslovima, prilagođen je na naše bolesti i ishranu, tako da njegovi potomci postanu otporniji na sjeme koje se uzima iz uvoza. Gabaritom je mnogo veći, jer koristimo specijalnu recepturu za bikove koji skaču, od kojih se uzima sjeme. Kod nas nije poenta da bikovi budu što teži, nego da budu što bolje kondicije, da imaju izražene mišiće i da budu što bolje građe, što se i vidi. Cijela struktura mu je kao kod atlete“, navodi Đokić.

Svoje potomstvo ima u Srbiji i regionu, mahom Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Disko dnevno pojede desetak kilograma suhe hrane. Vodi se računa da u ishrani bude tačna razmjera hranljivih materija koje će biku doneti bolje priplodne karateristike.

- -

„Od hrane koristi uglavnom pšenicu i ječam, soju i premikse. To su količine koje su tajna i koje se decenijama koriste kod nas. To je ono što povećava količinu sjemena prilikom svakog skoka“, kaže naš sagovornik.

Najnovije

Vučić ponovo priča o BiH: “Godinama lažu, sve, od snajpera do Srebrenice…”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je ova sedmica izuzetno važna za bilateralne odnose Srbije, te je najavio...