Australija – Požari u Victoriji, naređena evakuacija desetina hiljada stanovnika

Preporučujemo

Od desetina hiljada stanovnika i turista u australijskoj saveznoj državi Victoriji zatraženo je da napuste područja kojima prijete šumski požari.

Temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, jaki vjetrovi, oluje i promjene smjera vjetra najavljuju da će ponedjeljak biti dan ekstremne opasnosti, saopćili su zvaničnici, javio je BBC.

- -

Šef Odjela za hitne situacije Andrew Crisp kazao je kako oni koji se nalaze u East Gippslandu to područje trebaju napustiti najkasnije do ponedjeljka ujutru.

Više od stotinu požara i dalje je aktivno širom Australije, prenosi Anadolija.

Najveći od njih su nedaleko od Sydneya, u New South Walesu, gdje je više od 250.000 ljudi potpisalo peticiju za otkazivanje novogodišnjih vatrometa i ulaganje tih sredstava na gašenje požara.

U East Gippslandu, tri požara su aktivna nedaleko od Bruthena, Buchana i Bonanga.

- -

Zvaničnici upozoravaju da bi se požari mogli širiti prema obali i tako biti blokirana glavna saobraćajnica.

– Ono što možemo trenutno reći, bazirano na vremenskim uslovima s kojima ćemo se sutra suočiti širom države, a naročito u East Gippslandu, jeste da, ukoliko ste tu na odmoru ili živite, vrijeme je da idete – rekao je Crisp.

Najnovije

Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navalnog

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel...