Austrijski ministri uputili Borrellu non-paper: Moramo poslati signal Zapadnom Balkanu i nastaviti sa proširenjem EU

Preporučujemo

Austrijska ministrica za Evropu Karoline Edtstadler i ministar vanjskih poslova te zemlje Alexander Schallenberg uputili su šefu diplomatije EU Josepu Borrellu i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju “non-paper” u kojem zagovaraju bržu integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, te iznose konkretne prijedloge, navodi austrijska novinaska agencija APA.

Kako navodi APA, proširenje je visoko na dnevnom redu neformalnog samita šefova država i vlada EU sljedeće sedmice, te i na dnevnom redu neformalnog vijeća evropskih ministara u četvrtak u Mursiji u Španiji narednog četvrtka.

U non-paperu se navode prijedlozi koji su već predstavljeni u maju 2022. Godine, a Edtstadler i Schallenberg navode da je cilj ubrzati stagnirajući proces širenja, te pozivaju EU da ima “jasan plan za bržu integraciju do 2024. i dalje”.

Prema nacrtu dokumenta, akcioni plan bi trebao obezbijediti konkretne korake implementacije za postepenu integraciju država Zapadnog Balkana do 2024. godine i kasnije. Slično akcionom planu za Ukrajinu, također bi trebali postojati prioritetni akcioni planovi za pojedine zemlje. Zagovaraju i bolju efikasnost finansijske podrške kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru na planove rekonstrukcije i otpornosti.

Smatraju da države Zapadnog Balkana treba redovno pozivati ​​da neformalno učestvuju na sastancima Vijeća, te da bi se neformalni sastanci Vijeća EU trebali održati u regionu Zapadnog Balkana. Kao primjere politike za postepeniju integraciju navode dalje olakšavanje trgovine kroz veću saradnju po carinskim pitanjima, učešće u Jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA) ili Evropskom prostoru visokog obrazovanja i Evropskoj migracionoj mreži.

“Sada moramo poslati signal zapadnom Balkanu i nastaviti dalje sa proširenjem. Potrebni su opipljivi koraci i razuman sistem podsticaja za reforme, inače ćemo izgubiti ljude u regionu. Nema više vremena za gubljenje. Geopolitička realnost zahtijeva brzinu i inovativne pristupe”, naglašava ministrica Edtstadler.

“Proširenje je najjači geostrateški instrument EU. Iskoristimo ga kao takvog. Ne smijemo pogriješiti i zaboraviti jugoistočnu Evropu uprkos našem opravdanom fokusu na Istok. Austrija jeste i ostaje snažan pokretač koraka za postepenu integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju”, rekao je ministar Schallenberg.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...