Avdović: Jedina prepreka između kvalitetne, sigurne i blagovremene zdravstvene usluge i građana KS, jeste Vlada KS

preporučujemo

Dvije godine pandemije, koja hara svijetom. Tri vala koronavirusa koji su pokosili hiljade života. Žestoka bitka svih zdravstvenih radnika u Bosni i Hercegovini. Pred četvrtim valom koji najavljuju stručnjaci, u Kantonu Sarajevo borba između sindikata i vlasti, a koja u primarnom sektoru zdravstva traje jednako dugo – dvije godine štrajka i 28 mjeseci spora. Nema rezultata, ni odgovora na pitanja ko je reprezentativni sindikat, ni kolektivnog ugovora. U doba korone, kad su medicinari prva linija Covid odbrane, a stanovništvo glavni cilj nepoznatog neprijatelja.

Sindikat zdravstvenih radnika te njegov glavni odbor optužuje vlast u kantonu za njihov trenutni položaj, rekao je za N1 Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Javne ustanove Dom zdravlja KS.

“Jedina prepreka između kvalitetne, sigurne i blagovremene zdravstvene usluge i građana KS, odnosno osuguranika koji plaćaju zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo, jeste Vlada KS. Građani to treba da znaju. Jedina prepreka između minimuma zagarantovanih radnih i osnovnih ljudskih prava svih zaposlenih u zdravstvu KS i opet građana Kantona Sarajevo, jeste Vlada KS”, saopćeno je, između ostalog, na Facebook stranici Zdravstva Kantona Sarajevo.

Da li je za sve odgovorna Vlada Kantona Sarajevo?

Pregovori o kolektivnom ugovoru koji traju ovih dana između sindikata i vlasti, kaže Avdović nemaju rezultata. Nema odgovora ni koji je reprezentativan sindikata, što u ovom trenutku najamanje brine pacijente domova zdravlja, koji pored svih problema u kantonalnom zdravstvu ne mogu, bez obzira ko je vlast, često doći do doktora opšte prakse, terapije, recepta, uputnice…

“Nakon što smo prije 28 mjeseci započeli pregovore i prije 24 mjeseca počeli strajk, sve ispregovarano već i završeno sa tri vlade i dovedeno do potpisa, oni kažu da se treba potpisati protokol o pregovaranju. Protokol koji vlada iz prošlog mandata nije željela ni da pogleda kada smo im ga ponudili. Dakle, samo traže način da se ovo odugovlači još duže i duže ne bi li se cijeli sindikat sada raspao”, dodao je Avdović.

Tražili smo stavove nadležnih u Vladi KS

Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je jedina odgovorila na upit N1 koji smo poslali i ministru zdravstva Kantona Sarajevo, Harisu Vraniću i Dariji Softić Kadenić, ministrici pravde i uprave KS.

Ministrica za rad, argumentima, odbila navode Sindikata, uputila nas na ministra zdravstva KS

Potvrđeno nam je da sporovi o reprezentativnosti sindikata – da li je to Sindikata doktora medicine i stomatologije ili Sindikat zdravstvenih radnika traju od 2019.

Sve pretvoreno u sudsku trakavicu i ping – pong “igru” ostavlja primarnu zdravstvenu zaštitu pacijenata KS u potpuno drugom planu.

“Postupak utvrđivanja reprezentativnosti Sindikata doktora medicine i stomatologije nije pravosnažno okončan, te presuda kojom su poništeni Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije KS i Kolektivni ugovor nije pravosnažna”, kazala nam je ministrica Prvulović.

Bez odgovora ministra zdravstva Harisa Vranića

U toku je drugostepeni postupak po žalbi Pravobranilaštva Kantona Sarajevo te postupak ispitivanja reprezentativnosti Sindikat radnika u zdravstvu koji vodi ovo Ministarstvo, kaže Privulović.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...