Avionski kolaps u svijetu: Na desetine hiljada otkazanih letova, ljudi zarobljeni na aerodromima

Preporučujemo

U poslednjih nedjelju dana avioindustrija širom svijeta našla se ponovo u nezavidnoj situaciji, što zbog rasta broja zaraženih koronom , što zbog nedostatka radne snage i ostalih kadrovskih problema, te je prema grubim procjenama odloženo ili otkazano preko 40.000 letova.

Problem su osjetili i naši sugrađani, njih 100 koji su po povratku iz Lisabona za Beograd ostali zaglavljeni na aerodromu u Frankfurtu, i još oko 200 turista koji su sinoć ostali zaglavljeni na aerodromu u Rimu nakon što im je kompanija Viz Er otkazala let za Beograd. Takođe, avion koji je danas trebalo da poleti sa beogradskog aerodoma za London, otkazan je zbog nedostatka ljudstva na Hitrou.

Lufthanza otkazala 2.200 letova

Pre više od dvije nedjelje iz Lufthanze je saopšteno da će u julu otkazati oko 900 letova, dok su u četvrtak dodali da će ukupno biti pogođeno 2.200 letova od ukupnih 80.000.

– Otkazani će biti u prvom redu domaći njemački i letovi unutar Evrope, ali ne oni na klasična odredišta za odmor, koji su dobro popunjeni u sezoni, poručili su iz avio-kompanije, dodavši da bi mogli da promijene i raspored letenja.

– Sistem su dodatno opteretili štrajkovi kontrolora leta, vremenske prilike i posebno, veći broj radnika zaraženih kovidom 19, objasnili su iz kompanije.

I član grupe Lufthanza Brisel erlajns otkazao je ove sedmice više od 300 letova zbog trodnevnog štrajka pilota i kabinskog osoblja koji je počeo u četvrtak. Radnici protestuju protiv prevelikog radnog opterećenja i sve lošijih uslova rada.

Štrajk je u glavnom gradskom aerodromu Brisel i aerodromu Bruxelles South Charleroi izazvao probleme za desetina hiljada putnika, napominje agencija dpa.

AUA juče otkazala 52 leta

Novi talas infekcija korona virusom zahvatio je i austrijsku nacionalnu aviokompaniju AUA, koja je, samo u subotu, morala da otkaže 52 od 360 planiranih letova.

I danas su otkazani brojni letovi, između ostalih i poslijepodnevni za Beograd, prenosi b92.

Razlog za otkazivanje letova, prema pisanju bečkog dnevnika “Kurir”, jesu brojna bolovanja osoblja austrijske avio-kompanije. Primetna je rastuća korona infekcija kod letačkog osoblja, saopšteno je iz AUA.

Posebno su stjuardese učestalo ovih dana na bolovanju.

U SAD odloženo 32.000 letova

Desetine hiljada letova unutar, u ili napuštanju SAD odloženo je i otkazano tokom prošlog vikenda. Od četvrtka 16. juna, najmanje 32.000 letova je odloženo, a više od 5.000 otkazano, pokazuju najnoviji podaci sa sajta za praćenje letova FlightAvare.

Početkom ove nedjelje je više od 3.000 letova odloženo i oko 370 otkazano, otkrivaju ažurirani podaci kompanije FlightAvare.

Southvest Airlines, American Airlines i Delta Air Lines su bile najteže pogođene aviokompanije, koje su imale najviše prekida letova od četvrtka, prema FlightAvare-u, iako je Southvest imao mnogo manje otkazivanja.

Poremećaji tokom vikenda ističu kao zajednički imenitelj nedostatak radne snage i probleme sa kadrovima, iako su loše vremenske prilike i ekonomske posledice tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine takođe navedeni kao razlozi za glavobolje.

Štrajk u Amsterdamu

Dio osoblja za održavanje higijene na aerodromu Shiphol u Amsterdamu štrajkovao je nekoliko sati u ponedeljak.

Kako je dodao portparol sindikata, štrajk je uključivao osoblje za održavanje higijene koje nije direktno zaposleno na aerodromu, već u agencijama koje rade za druge kompanije, poput avio-kompanija i koje nisu uključene u sporazum o bonus platama.

Aerodrom Shiphol trenutno se bori sa nedostatkom osoblja koji je doveo do smanjenja broja putnika za 16 odsto, navodi Rojters.

 

Najnovije

KFC u Bosni i Hercegovini odabrao piletinu iz firme Ovako

Svjetski poznati lanac restorana brze usluge KFC koji uskoro otvara svoje prve restorane u Bosni i Hercegovini je za...