AZEM VLLASI ZNA: “Vučić na Dodikovu ideju o pridruživanju ne bi odgovorio s ‘dobrodošli'”

Preporučujemo

Kuda ide Zapadni Balkan? pitanje je u fokusu trodnevnog Sarajevskog plenuma “Quo vadis, Balkan?”. Pedeset uglednih učesnika iz različitih sfera društvenog života raspravljaju o kritičnim pitanjima koja oblikuju budućnost ovog regiona. Ima li budućnosti dok smo zaglavljeni u prošlosti? Kada će biti završen proces pomirenja, može li region do katarze? Zašto je Kosovo zaustavljeno kada je bilo “na korak” do prijema u Vijeće Evrope, za N1 govorio je kosovski političar i advokat Azem Vlasi.

Komentirajući poruke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika iz Rusije, najave o referendumu o nezavisnosti RS i moguće pridruživanje Srbiji, Vlasi smatra kako Dodik ne bi imao podršku predsjednika Srbije, koji “ipak vodi računa o Srbiji”.

- -

“On svaki dan ima budalastu vijest dana, mislim da se pretvorio u jednog političkog avanturistu, nije svjestan ni sam posljedica koje može da izazove takvo neodgovorno ponašanje. A šta on hoće s tim referendum, razdruživanjem? Šta hoće i koga da razdruži? Jedan entitet države Bosne i Hercegovine, entitet koji ima status entiteta pod Dejtonskim sporazumom, aranžman koji čini BiH. Naravno da to ne može biti zasebna država. Da vidimo da li bi mu Vučić odgovorio dobrodošao, izvolite. Mislim da ne bi zato što Vučić ipak vodi računa o Srbiji“, naglašava Vlasi.

Da li je i dalje živa ideja ‘Srpskog sveta’?

“Jedna srpska pjesma kaže: ‘sve je isto samo njega nema’, sve su to iste ideje iz Miloševićevog vremena, ali Miloševića više nema. U beogradskim medijima, zvaničnoj politici, nećete čuti nijednu riječ da su počinili ili pomagali ove u BiH da počine tolike zločine, najveće poslije Drugog svjetskog rata koji su počinjeni u BiH. Nama na Kosovu je žao što je BiH toliko stradala, ali nama se spremao još gori scenarij da svijet nije priskočio. I sada oni te ideje njihove, zamjenili su tu ideju da su svi Srbi u jednoj državi sa ‘Srpskim svetom’, čime imitiraju ‘Ruski svet’”, rekao je Vlasi.

Dodaje kako jedino u srpskom državnom rukovodstvu i političkom estalbišmentu stanuju “te budalaste ideje o etnički čistim državama” i da “misle da samo oni imaju to pravo”.

- -

Za sutra je zakazan Svesrpski sabor, Aleksandar Vučić najavljuje dolazak 10.000 građana entiteta RS i Crne Gore. Kontekst u kojem je spominjan ovaj sabor prije nego je prolongiran je bio prilično mračna poruka za mnoge. Šta je sad pozadina onoga što će se dogoditi sutra?

“Nastavak iste politike od prije 30-ak godina započete na Kosovu, kada je Milošević krvlju, silom, tenkovima, policijom pregazio Kosovo, mnogi Albanci pohapšeni, prvi ja – a nisam djelovao protiv Jugoslavije nego štitio položaj Kosova. Milošević je došao, objavio rat, tri mjeseca nakon što je silom pogažena legalna, ustavna autonomija Kosova i stvarno krenuo na druge. Oni to isto imitiraju, sreća je što nemaju vojni potencijal JNA – koja je bila 4. armija po snazi u Europi, i pristala uz Miloševića. Nakon Kosova su krenuli na Hrvatsku pa na Bosnu, a naš međusobni problem, nas žrtava srpske agresije je što nismo surađivali izmedju sebe”, smatra Vlasi.

Da li će to završiti samo na riječima?

“Ne može na djelima jer nema načina ni snage. BiH nije to što je bila 1991.-1992. godine, Bosna je napadnuta u metežu, formirala je Armiju RBiH, svjetski moćnici stavili su embargo na oružje kao da se ne bi rasplamsao sukob, a snaga koja napada su četnici uz podršku iz Beograda koji su imali sav arsenal. Toga više nema i ne može se ponoviti”, ustvrdio je političar.

Na pitanje da li je, kao što to neki analitičari smatraju, Dodik breme Vučiću, što se nije pokazalo prilikom rasprave i usvajanja Rezolucije o genocidu o Srebrenici pred Ujedinjenim nacijama, Vlasi odgovara kako Vučić “ima neku drugu igru”.

 

“I ta histerija protiv Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici i mnogo šta drugo sve mu je za domaću upotrebu. Njega ćete čuti u svakom istupu barem jednom dnevno, kako prvo počne sa; Srbija je ugrožena, napadnuta od svjetskih sila, i Srbija je pred teškim danima i ona mora da se brani. A onda u Srbiji se ništa ne događa i poslije dva dana on kaže: Ja sam odbranio Srbiju. On je jedinstven političar ne samo u regiji nego u Europi koji se na taj način održava na vlasti, izluđuje srpski narod“, tvrdi Vlasi.

Dodaje kako je Dodik “kopija Vučićeve škole”.

 

Vučića je nazvao “fenomenom” kao i politiku koju vodi.

 

“Učvrstio je vlast, može da mirno vlada i laže narod. Srbija je za mir – kaže, a u nastavku se hvali kako se Srbija naoružava. Od koga je ugrožena? To je njegov način vođenja politike, ide mu prilično dobro“, ističe Vlasi.

Na pitanje kako srbijanski predsjednik uspijeva da koketira i sa Zapadom i Rusijom, Vlasi odgovara da je tako zato što je “politika Zapada nedosljedna”.

“Zapad je zainteresovan da ne dođe do većeg upliva Rusije u Srbiji, i smatraju Vučića nekim garantom da će držati Srbiju između Zapada i Rusije, i on im je veća garancija nego neki iz opozicije da preuzmu vlast. I drugo, boje se da ako nasrnu na Vučića da mu uzdrmaju vlast u Srbiji da može doći do haosa u Srbiji, i to je prilika da se ubaci Rusija. Rusija bi jedva čekala da zavodi red. Moja je procjena da Zapad ima te kalkulacije pa toleriše takvog Vučića sve dok on ne napravi neku veću brljotinu u odnosu na regiju. Dodik to koristi, Rusija je tu”, pojasnio je gost.

Govoreći o Panelu Kuda ide Zapadni Balkan, koji se održava u Sarajevu, kazao je kako su ovakve rasprave vrlo značajne jer animiraju civilno društvo

“U BiH postoji potencijal građanske svijesti, pored Bošnjaka ima i Srba i Hrvata koji žele normalnu građansku, demokratski uređenu državu na dobrobit svih“, zaključuje.

 

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...