Bacanjem ruža u Plivu obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Jezeru

preporučujemo

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Spomen njima, po(r)uka nama”, u općini Jezero danas je obilježena 29. godišnjica od stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, te učenjem Fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 57 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Prisutnim se obratio predstavnik Udruženja “3. juni” Jezero Mirsad Omerinović, zatim općinski načelnik Jajca Edin Hozan, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, prof. Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce te Amor Mašović, direktor Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini.

Današnoj centralnoj manifestaciji nije prisustvovala načelnica općine Jezero Snežana Ružičić koja je uputila pismo namjere u kojem se suosjeća sa svim porodicama civilnih žrtava rata.

Iako su upućeni pozivi većim nivoima vlasti, niko se nije odazvao ni ove godine kako ni prethodnih. Bošnjaci Jezera su zabravljeni i od Sarajeva, ali i Banja Luke. Jedina veza s Federacijom odvija se preko jajačkog Medžlisa i Općine Jajce. U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektepske nastave, a brojni mještani Jezera kao i svi prisutni predvođeni s lokalnim imamom Seminom ef.Česom posjetili su mezarja gdje su ukopani šehidi.

Pored bijele ruže ili cvijeta “Sjećanja” danas je upriličena i instalacija s fildžanima kafe. Naime, na bosanskom ćilimu i sofri nalivena je kafa za 39 žrtve koje su pronađene i dostojanstveno ukopane, dok ostalih 18 fildžana je prazno i to simbolizuju nepronađene stanovnike Jezera.

Tog kobnog 3.juna i 9.septembra 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 39 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu. Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Najnovije

Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do...