Bajtal: Vjerske organizacije su ključni oslonac političkim strankama za osvajanje glasova

Preporučujemo

Politički analitičar i sociolog Esad Bajtal, gostujući na N1 televiziji, komentarisao je uvodnih sedam dana predizborne kampanje.

– Vjerske zajednice nikada ne podržavaju političare i političke stranke direktno. To čine indirektno od devedesetih godina prošlog stoljeća. Njima su vjerske zajednice ključni oslonac. Glasovi se kanaliziraju preko crkve i džamije – rekao je Bajtal.

- -

Ocijenio je da političke kampanje nikada ne prestaju u Bosni i Hercegovini i da su se one u posljednjih sedam dana samo intenzivirale. Opisao je svoje viđenje dosadašnjeg toka zvaničnog početka predizborne kampanje.

– Iskustvo pokazuje da imamo posla s neuglađenom i neciviliziranom retorikom. Sve u svemu, riječ je o prevari. Ovdje građani ništa ne biraju jer nemaju mogućnost da biraju – smatra Bajtal.

Bajtal je ukazao da se biračima nudi samo slatkorječivost koja završava na terenu laži i ustvrdio je da su političari biračima uoči Opštih izbora 2010. godine dali 1.941 obećanje, a da je u narednih četiri godine ispunjeno samo 48 obećanja.Također se osvrnuo i na izlaznost birača na izbore.

– Ne znamo kakva je stvarna izlaznost birača jer se podacima ne može vjerovati. Zar je logično da političari dobijaju povjerenje građana, a da su ispunili vrlo mali broj obećanja? Da li to znači da građani stvarno biraju ili je riječ o izbornom inženjeringu? – pita se Bajtal.

- -

Mišljenja je da bosanskohercegovački političari debelo naplaćuju svoj nerad, dok radnici i pebzioneri ne mogu naplatiti svoj rad.

– Radnici ne mogu naplatiti svoj rad i penzioneri ne mogu naplatiti svoj minuli rad – poručio je Bajtal.

Bajtal se osvrnuo i na najavljenu posjetu Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u toku predizborne kampanje.

– Ruskoj politici se ne može vjerovati. Politika je interesna igra. Ruska politika na verbalnoj ravni zvuči zavodljivo i korektno. Ali, pokazalo se da Rusija nije iskrena prema Bosni i Hercegovini. Lavrov neće nikome dati podršku otvoreno jer licemjerje ne podrazumijeva otvorenost – kazao je Bajtal i dodao da ne očekuje ni od Vučića da izrazi otvorenu podršku bilo kojoj političkoj stranci.

– Pogledajte samo historiju Vučića. Njega treba pitati šta je i ko je on. Ni on ne zna šta je – zaključio je Esad Bajtal za N1.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...