Baltičke zemlje traže od Trumpa da ih brani od Rusije

Preporučujemo

Visoki latvijski dužnosnik koji je htio ostati anoniman rekao je da baltičke zemlje traže od Sjedinjenih Američkih Država da im češće šalje protuvazdušne raketne sisteme.

Čelnici baltičkih zemalja zatražit će na susretu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u utorak da im pošalje više vojnika i da ojača protuvazdušnu odbranu NATO-va istočnog krila, rekli su dužnosnici njihovih zemalja, piše Hina.

- -

Predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite, njezin estonski kolega Kersti Kaljulaid i latvijski Raimonds Vejonis bit će primljeni u Bijeloj kući u trenutku kada se čini da Washington zaoštrava svoju retoriku prema Moskvi, prenosi radiosarajevo.

Oštriji rječnik kojim se Trump nedavno počeo koristiti u obraćanju Kremlju, smanjio je zabrinutost koju su u tom dijelu svijeta potaknule prve pomirljive izjave američkog predsjednika o Rusiji nakon njegova dolaska na vlast.

Lani je NATO rasporedio četiri međunarodne vojne u Poljskoj i u trima baltičkim zemljama kao upozorenje na eventualno rusko zaposjedanje tuđeg teritorija nakon pripajanja Krima 2014. a američka vojska je u Litvaniju poslala Patriote u okviru vježbe.

Baltičke zemlje je zabrinula Trumpova retorika u predizbornoj kampanji, njegovo preispitivanje korisnosti NATO-a i prvobitni nedostatak kritike prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...