Baltičko more: U olupini broda potonulog prije 500 godina pronađeni dobro očuvani začini

Preporučujemo

Arheolozi tvrde da su u olupini prije 500 godina potonulog broda Gribshund, koji je pripadao kralju Hansu kao tadašnjem kralju Danske i Norveške, pronašli dobro očuvane začine – od šafrana, zrna bibera do đumbira.
Brod je 1495. potonuo u Baltičkom moru, kod obale švedskog grada Ronneby. Vjeruje se da je potonuo nakon što je na njemu izbio požar, i to u trenutku kada je kralj krenuo na politički sastanak u Švedskoj.

Sportski ronioci su olupinu pronašli 60-ih godina prošlog stoljeća, a posljednjih godina se sporadično istraživala. Tokom prethodnih istraživanja pronađeni su veliki predmeti, kao što su drvene skulpture za koje je posada vjerovala da ih štite od nesreće.

Istraživanjem, koje je vodio arheolog sa švedskog Univerziteta Lund Brendan Foley, pronađeni su začini koji su bili ispod mulja.

“Baltik je čudan – ima nisku razinu kisika, nisku temperaturu, nizak salinitet, tako da su mnoge organske stvari dobro sačuvane, što ne bi bio slučaj u nekom drugom svjetskom okeanu. No, pronaći ovakve začine je prilično neobično”, konstatovao je Foley.

Začini su bili simbol visokog statusa, jer su samo bogati mogli priuštiti šafran ili klinčić koji su se uvozili izvan Evrope. Istraživač Univerziteta Lund Mikael Larsson je istakao da je riječ o jedinstvenom arheološkom otkriću, prenosi agencija Reuters.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...