Bandić: Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim

Preporučujemo

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH početkom ovog mjeseca zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja bi se bavila sigurnosnom situacijom u Sarajevu.

Međutim, sjednice nema ni na vidiku. Održan je nastavak 11. radne sjednice, a 14. redovna sjednica zakazana je za ponedjeljak, 26.02. O tome koji su razlozi neodržavanja hitne sjednice, ali i drugim temama, govorio je Muamer Bandić, zastupnik Stranke za BIH u Skupštini KS, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

- -

-Ovo je bio nastavak 11. redovne sjednice. Ni jedno od komunalnih javnih preduzeća koje smo osporavali nisu poslovali pozitivno. Imamo jednu politiku na sceni koja postupa mimo pravnog okvira i koja pronalazi osnov za postupanje. Imali smo priliku da čujemo najave stranaka Trojke da će to biti javno, transparetno, da će biti puno bolji kvalitet usluga…, a vidjeli smo da su to političke floskule. Potuno su devalvirali jedan od pravnih okvira za zapošljavanje boračkih populacija, odnosno pripadnika šehidskih porodica – rekao je Bandić.

Dakle, do hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja bi se bavila sigurnosnom situacijom u Sarajevu, nije došlo. Okerić kaže da je zakazivanje hitne sjednice zatraženo nakon ubistva Farisa Pendeka.

-Smatrali smo da je sigurnosna situacija u KS narušena. Smatrali smo da trebamo sazvati sjednicu. Prije nekoliko mjeseci smo imali ubistvo naše dvije sugrađanke, doktorice. Evidentno je da sigurnosna politika nije na zadovoljavajućem niovu. Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim. Moramo se suočiti s tim problemom. Evidentno je da kaznena politika ne ostvaruje svoju svrhu. Počinioci krivičnih djela se ne plaše kazne. Ne možemo imati koristi ukoliko se ne suočimo s tim problemom. Tražili smo zakazivanje hitne sjednice – ističe Bandić.

U Bandićevom zahtjevu za održavanje hitne sjednice navedeno je da je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić ‘samovoljno odbio zakazivanje sjednice’, Okerić je to demantovao i nazvao notornim lažima gdje je i priložio dokument sa zaključcima Kolegija Skupšine KS, koji sadrži odgovor na predmetni zahtjev. Tu stoji da je Kolegij zatražio prikupljanje informacija od institucija zaduženih za implementaciju zaključaka s Hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosti u saobraćaju, koja je održana u junu prošle godine, nakon čega će biti donesena konačna odluka po zahtjevu.

- -

Da bi neko sazvao sjednicu u redovnom postupku potrebno je 12 dana, a za hitnu sjednicu taj rok treba biti kraći. Predsjedavajući je iznosio razloge zbog čega ne treba da se sazove ta sjednica. Stvarno stanje jeste da je nama ubijen dječak. U kakvom to društvu živimo da imamo revolveraše koji po danu nose oružje? To što iznosi notorne nebuloze, to je stvar njegovog tumačenja Poslovnika. Imamo problema sa načinom vođenja sjednica. Okerić skromno razumije taj Poslovnik. Način na koji vodi skupštinu je kao da vodi političku stranku. Kolegij treba da nam omogući lakše sazivanje sjednica. Ukoliko odgajamo naše mlade da nose oružje onda mi imamo civilizacijski problem – govori Bandić.

Video pogledajte i OVDJE.

 

 

Najnovije

Dodik pozvao na usvajanje izvještaja o Srebrenici u NSRS-u, a potom i na miting

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik pozvao je da se 18. aprila u Narodnoj skupštini RS-a usvoji izvještaj Međunarodne komisije...