Bandić: U pravno uređenoj državi samo je nebo iznad pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda!

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo odbijena je moja inicijativa kojom se omogućava isplata sudskih potraživanja iz radnog odnosa zaposlenih u organima uprave, javnim i kantonalnim preduzećima, javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite i Uprave policije u iznosu od 16 miliona KM nastalih na osnovu Zakona o izvršnom postupku, navodi zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Skupštini Muamer Bandić.

“Smisao inicijative bilo je ukidanje nezakonite prakse da Kanton Sarajevo ne izvršava pravosnažne i izvršne sudske odluke koje se odnose na potraživanja sopstvenih uposlenika, a njen cilj da napravimo jedan mali iskorak ka stvaranju pravne i kredibilne javne uprave u Kantonu Sarajevo. Nažalost, nije prošlo.

Dakle, Kanton Sarajevo nastavlja sa kršenjem sopstvenih zakona i propisa, što me kao pravnika i legalistu užasava. Vlast koja i sama ne poštuje zakonske norme daje signal svima u društvu da su zakoni mrtvo slovo na papiru! Koja je poenta zakona ako ih sama vlast ignoriše? A onda se čude što neki idioti ne poštuju saobraćajne propise. Pa gospodo, vi ste im primjer i uzor!”, poručuje Bandić.

Dodaje da Inicijativu nisu podržali klubovi: Naroda i Pravde, Naše stranke i SDP-a BiH.

“Oni koji su pogazili Ustav FBiH nastavljaju da gaze i presude sudova!”, zaključuje Bandić.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...