Banja Luka: Osumnjičen da je oštetio preduzeće za više od 4,2 miliona KM

Preporučujemo

Službenici Policijske uprave Banjaluka, danas su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, podnijeli izvještaj protiv D.K. (1978) iz Banjaluke zbog sumnje da je izvršio krivična djela “zloupotreba položaja odgovornog lica”, “nezakonito postupanje u privrednom poslovanju” i “povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje i uništavanje”.

“Osumnjičeni je oštetio preduzeće čije je odgovorno lice u iznosu od oko 4.230.000 KM, za koliko je stečena protivpravna imovinska korist preduzeću po čijim ovlašćenjima je poslovao, a nepolaganjem pazara i odobravanjem pozajmnica uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod, čime je oštećen i budžet Republike Srpske”, navodi se u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

D.K. se sumnjiči da je od maja 2016. godine do maja 2018. godine obavljajući poslove odgovornog lica preduzeća iz Banjaluke i poslove po ovlašćenju drugog preduzeća iz Banjaluke, korišćenjem svog položaja i ovlašćenja, mimo zakona i propisa, suprotno odluci osnivača preduzeća, otkazao ugovor o zakupu poslovnog prostora i ugovore koji su bili zaključeni sa preduzećem čije je odgovorno lice, kako bi sa zakupodavcem i dobavljačima zaključio ugovore u ime preduzeća za koje je poslovao po dobijenom ovlašćenju.

“Osumnjičeni je pod izrazito nepovoljnim uslovima, zaključio ugovore za kredite, izvršio nabavku i prenos robe sa lagera preduzeća čije je odgovorno lice u posjed preduzeća za koje je poslovao na osnovu ovlašćenja, prisvajao i omogućavao i drugim licima prisvajanje gotovine pazara iz poslovnih jedinica preduzeća, te odobravao isplate u vidu pozajmnica fizičkim i pravnim licima, koje nisu vraćene”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Američka valuta nadjačala euro: Koliko Bosna i Hercegovina ima duga u dolarima?

Nakon što je američki dolar nadjačao euro, stižu zabrinjavajuće vijesti za države čiji je vanjski dug u dolarima. U tom...