Banja Luka: Socijalni stanovi za lica koja nisu u mogućnosti riješiti stambeno pitanje

Preporučujemo

Nacrt Zakona o socijalnom stanovanju koji je usvojila Vlada Republike Srpske prvi je takav propis u Bosni i Hercegovini, saopštio je danas u Banjoj Luci pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi Republike Srpske (RS) Radovan Grajić.On je kazao da je procedura izrade zakona pokrenuta u oktobru prošle godine.

Prema odredbama koje zakon donosi, socijalno stanovanje je obezbjeđivanje mjesta stanovanja licima koja to ne mogu sama učiniti.

- -

Dodjela stambene jedinice u neprofitni zakup podrazumijeva da zakupnina po kvadratnom metru maksimalno može iznositi od 0.5 do 1 BAM.

Vlasnici stanova biće lokalne zajednice, a pravo na dodjelu imaće lica koja nemaju vlasništvo i drugu nepokretnost, koja su državljani RS i imaju prijavljeno prebivalište u opštini u kojoj ostvaruju to pravo.

U zavisnosti od broja članova domaćinstva predviođena kvadratura kretaće se od 25 – 76 m2.

Projektima izgradnje socijalnih stanova obuhvaćeno je 27 opština.

- -

Grajić je ovom prilikom izjavio da je entitetska Vlada Nacrt donijela ubrzanim tempom iz nekoliko razloga, a jedan od njih je što je ranije bilo pokušaja da se ovaj Zakon donese na nivou BiH.

“To je bio jedan od pokušaja prenosa nadležnosti i to na ovaj način nismo dozvolili”, rekao je Grajić.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...