Banja Luka: U utorak sastanak ministara vanjskih poslova BiH, Srbije i Turske

Preporučujemo

Trilateralni ministarski sastanak Bosna i Hercegovina, Srbija i Turska bit će održan u utorak, 4. septembra, u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bit će domaćin sastanka kojem će prisustvovati i ministri vanjskih poslova Srbije i Turske Ivica Dačić i Mevlut Cavusoglu.

“Glavne teme sastanka ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka, prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića i ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Cavusoglua bit će regionalni projekti u oblasti prometne infrastrukture, ekonomska suradnja tri države i politička situacija u regiji”, kažu u MVP BiH.

Nakon sastanka ministara koji počinje u 18,30 sati u hotelu “Bosna” u Banjoj Luci, ministri će se obratiti na konferenciji za novinare.

Trilateralni sastanak BiH – Srbija – Turska održava se dan prije neformalnog ministarskog sastanka Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Process – SEECP), kojem će u Banskom dvoru u Banjoj Luci prisustvovati, osim Crnadka, ministri vanjskih poslova Republike Srbije, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Turske Republike Albanije i Kosova, dok će ostale učesnice SEECP-a zastupati zamjenici ministara vanjskih poslova ili sekretari ministarstava. Na sastanku će sudjelovati i predstavnici Europske komisije i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...