Banjalučanin poslao poruku Kusturici: Zovi se Emir ili Nemanja, samo ostani s one strane Drine

Preporučujemo

Emir Kusturica nastavio je negativno govorio o rodnom Sarajevu.

Gostujući u podcastu “Na kafici s Marijom” koji vodi i uređuje Marija Šormaz, reditelj je govorio o rodnom Sarajevu, i šta je on, iz njegove perspektive, predstavljao nekada, a šta danas.

Na pitanje šta je njegov problem sa Sarajevom, Kusturica je kazao da je Sarajevo jedan klanac koji je formatiran za vrijeme otomanskog osvajanja i to je bilo plodno tle, te da ga je nadograđivala Austorugarska.

“On je bio jedno nedonošče neuspjelog braka Osmanilija i Austrougara. On je u tom svom jadu i u toj svojoj bijedi iznjedrio mnogo dobrih pojava. Meša Selimović je tamo napisao svoje romane, Ivo Andrić je pisao o Sarajevu, i ja sam neke filmove napravio, ali konstantni problem u tom gradu je poput one sure u Kur’anu gdje stalno bilježi gubitke. I to je ona filozofija gdje je “čovjek uvijek na gubitku”, a taj grad se najčešće zimi budi u magli, ostaje u toj magli koja zatvara pogled na vidik, a pri tom nema industrije po čemu je karakterističan. Sad ostaju te dvije ulice i dvije strmine koje te vode prema Sarajevskom polju u kome ne vidim da se razvija smisao za druge narodnosti osim za tu većinsku“, kazao je Kusturica i nastavio da objašnjava kako je većina nametnula svoja pravila manjini.

 

Na ove riječi Kusturice na Facebookprofilu reagirao je Banjalučanin i predsjednik GO SDP-a BiH Aleksandar Vuković.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Đorđe ili Emir/Nemanja

Nismo bili jaki da sprečimo sramotu koju je legendarni Đorđe Balašević doživio porukama iz Banja Luke da ga ovdje čekaju meci!

Mi smo danas tu da ti ljudi više nikada ne govore u ime svih nas!

Ako su to dozvolili skoro svi iz pedeset i neke, mi nećemo! Pa, slobodno neka izvade te metke! Ne znam šta se čeka ovako dugo?

Nismo se nikada ni izvinili Panonskom mornaru!

Povod za ovaj omaž tom čovjeku koji sada plovi nekim mirnijim morima je druga, mračna strana ogledala koji se valjda zove Emir Kusturica!

Čitam danas kako se taj kvaziintelektualac bez identiteta i morala “pere” od svog rodnog grada Sarajeva!

Upakovao je Emir svoju bruku kroz blejanje o nekim relacijama između Osmanlija i Austrougara!

Pa, kad već nismo sačuvali Balaševića, možemo se sačuvati od ovakvog Emira!

Zovi se kako hoćeš, Emir ili Nemanja, samo ostani sa one strane Drine, na Mećavniku ili na kakvoj god hoćeš gori!

Opravdati novac koji moraš pravdati možeš i sa te distance! Svakako psi laju, a vjetar nosi!

Nisi Emire za Bosne, a ionako nikad nisi shvatio onu sarajevsko-bosansku da dobre jarane para kupit’ ne može!, napisao je Aleksandar Vuković.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...