Banjalučki sudija podnio ostavku zbog zabrane negiranja genocida, i ranije imao slične stavove

preporučujemo

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci podni je ostavku nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih zločina.

Blagojević u svojoj reakciji odluku naziva tiranskom te negira pravo OHR-u da nameće zakone.

“U toj odluci, kao i u svim prethodnim, visoki predstavnik se poziva na tačku XI.2. zaključaka fantomskog savjeta za primjenu mira u BiH, usvojenih u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine. Drugim riječima, kriminalac Valentin Inzko i bulumenta kriminalaca iz OHR-a smatraju da im ta tačka navodno daje pravo da ovdje nameću zakone, što je ne samo kriminalno, nego je i toliko podlo da zaslužuje da bude prezreno, ali i da se ovdašnjim ljudima objasni suština tog kriminala”, kazao je on.

On kaže kako niko, pa ni UN (niti bilo koji organ UN-a), ili bilo koja država članica UN-a (pa ni one koje su članice pravno nepostojećeg savjeta za primjenu mira u BiH), nemaju pravo da u nekoj drugoj državi odlučuju umjesto nadležnih institucija te države o bilo kojim poslovima koji po svojoj suštini spadaju u unutrašnju nadležnost države, a pitanje da li će i šta će biti krivično djelo jeste jedan od poslova koji po svojoj suštini spada u unutrašnju nadležnost države.

” Jasno je da OHR ni prema jednom izvoru prava, kako međunarodnom, tako i unutrašnjem, nema niti može imati pravo da nameće zakone u BiH”, kazao je.

Blagojević je ranije došao u fokus javnosti jer je odbijao primjenjivati Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koji je nametnuo visoki predstavnik Paddy Ashdown 2005. godine.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...