Banke uzimaju proviziju na sredstva za liječenje djece u inostranstvu

Preporučujemo

“Banke u RS uzimaju proviziju na sredstva koja građani RS odvajaju za Fond za liječenje djece u inostranstvu”, rekao je Vanja Bajić, poslanik SNSD-a tokom Aktuelnog časa u Narodnoj skupštini RS.

Kako je on rekao, obzirom da građani izdvajaju 0,25 posto svojih primanja u ovaj fond, a da banke na ova sredstva uzimaju proviziju od jedne marke, proizlazi da na platu od 400 maraka svaki peti građanin plaća bankama na ime provizije, a ne djeci kojoj je potrebno liječenje.

- -

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, je rekao da će biti upućen apel bankama da pronađu da ne naplaćuju proviziju na ova sredstva, već da ih u potpunosti usmjere za liječenje djece.

Bogdanić je rekao da je samo 0.65 posto građana odbilo da daju doprinos iz svojih plata za liječenje djece, te da je jako zadovoljan što su građani pokazali solidarnost.

Bogdanić je takođe rekao da je do sada prikupljeno dva miliona maraka u Fond, te da je na liječenje upućeno četvoro djece, prenose Nezavisne novine.

Najnovije

Nezavisni operator sistema u BiH saopćio ko je krivac za nestanak struje u petak

Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS) saopćio je informacije o uzroku nestanka struje u BiH i drugim...