BANU se oprostila od Dževada Jahića: Njegova svijest o važnosti bosanskog jezika data nam je u naslijeđe

Preporučujemo

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti oprostila se od Dževada Jahića koji je danas preminuo u 77. godini. Jahić je, inače, bio jedan od utemeljitelja i potpredsjednika akademije.

“Ako se Akademija nauka i umjetnosti mjeri po cilju brige za očuvanje i razvijanje autentičnosti jezika nacije, kao što je to bio i ostao glavni cilj Francuske akademije, onda akademik Dževad Jahić u Bošnjaka stoji na časnom čelu očuvanja i razvijanja bosanskog jezika”, navode iz BANU-a dodajući da o svemu tome svjedoči deset tomova Jahićevog “Rječnika bosanskog jezika”, kojeg je on uradio samoinicijativno, samopregalački i samouvjerljivo na način da “nam, kao naciji, mogu sve nacije pozavidjeti”.Naglašavaju, potom, koliko je veliki njegov doprinos u osnivanju i djelovanju prve bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti.

- -

“Svojim prisustvom i aktivnošću, akademik Jahić je zračio optimizmom i pozitivnom energijom. Njegova svijest o važnosti jezika za bošnjačku nacionalnu kulturu i bosansku državotvornu svijest ostaje kao trajno naslijeđe, na što je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti posebno ponosna”, kažu iz akademije.

Također, navode kako su izrazito ponosni što su imali priliku da se druže i rade sa čovjekom, akademikom Dževadom Jahićem, koji je “imao dušu za svakoga čovjeka dobre volje, imao je srce za svoju domovinu i državu, imao je um za svoju naciju i kulturu”.

“Iza sedamdeset sedam godina života akademik Dževad Jahić ostavlja u amanet bošnjačkom narodu da ga se sjeća s dobrim te da svjedoči na Sudnjemu danu da je njegov život u Nasūtu imao smisla kako bi mu se vrata milosti Allahove otvorila u Malakūtu. Amin!”, poručuju.

Za kraj, uz izraze sućuti porodici akademika Jahića, iz akademije s poželjeli od Svevišnjeg Allaha da mu se smiluje i uvede ga u džennet.

Najnovije

Gradonačelnik 23. maj proglasio Danom žalosti na području grada Tuzle

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić donio je Odluku o proglašenju Dana žalosti na području grada Tuzle, povodom tragičnog događaja i...