Baotić tvrdi da je migrantska situacija pod kontrolom

Preporučujemo

Marijan Baotić, pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine pojasnio je jutros gostujući na N1 da ”postupak azila podrazumijeva otisak prstiju’, ali da migranti u BiH to ne žele uraditi jer ”ako date otiske u bilo kojoj državi, bit ćete vraćeni u zemlju u kojoj su vam otiske uzeli”.

Baotić je u Novom danu rekao da institucije BiH situaciju drže pod kontrolom.

- -

”Mi naravno, nadležni organi u BiH, držimo pod kontrolom tu migracionu situaciju, iz dana u dan vodimo evidencije i znamo koliko je migranata ušlo, da su evidentirani, da su u sistemu. To što imamo sliku da se oni nalaze u parkovima, ne znači da mi ne upravljamo sa tim migracionim tokovima. BiH se našla na putu njihovom”, ispričao je Baotić za N1.

Potom je spomenuo običaj da migranti koji dođu u BiH, ne ostavljaju otiske prstiju prilikom postupka traženja azila.

”Postupak azila podrazumijeva otisak prstiju, ali oni su vrlo dobro poučeni od onih koji su njihovi mentori: ako date otiske u bilo kojoj državi, budite spremni da će vas jednog dana ako vas nađu u zemljama Zapadne Evrope, biti ćete vraćeni u zemlju u kojoj su vam uzeti otisci prstiju”, dodao je on.

Baotić je rekao da je čitava granica migrantima pogodna za prelazak.

- -

”Moram vratiti sliku unazad pa ću kazati, sjećate se vrlo dobro kampova u Francuskoj. Tamo se došlo do situacije koja je sada prisutna u BiH. Mi nemamo takav oblik kretanja, imamo prelazak državne granice na stotinu mjesta, čitava granica je njima pogodna za prelazak. Niko od njih nije na zvanični granični prelaz došao i rekao, ”ja sam ilegalni migrant, hoću azil u BiH”. Svi su oni pronađeni u neposrednoj zoni od deset kilometara oko granice ili u BiH. Mi smo te ljude u maksimalnoj mjeri u kojoj smo mogli – evidentirali”, naglasio je Baotić.

Iskustva, smještajni kapaciteti, planovi.

”U drugom mjesecu ove godine Ministarstvo sigurnosti je podniijelo jednu informaciju Vijeću ministara. Kao rezultat naše informacije i informacije vanjskih poslova, Vijeće ministara je donijelo zaključak da treba pripremiti plan i program mjera kako riješiti ova pitanja što je i urađeno od Ministarstva sigurnosti. To će biti na sjednici Vijeća ministara u utorak jer je već dnevni red predložen. Ta informacija u sebi sadrži puno tih koraka. Naravno, u zadnjih pet – šest dana, imamo te šatore, imamo boravak na otvorenom. Svima je poznato da BiH ne posjeduje smještajne kapacitete da bi mogla riješiti ovu brojku. Ali želim da kažem da ni oni kapaciteti koje posjeduje, nisu popunjeni. Neće oni da idu u azilantski centar. Imate porodice sa po petoro-šestoro djece, čeka ih vozilo ispred Unitica, da ih prebaci do azilantskog centra, ali on neće da uđu, neće da idu. Vrlo teško je ući u kulturu života tih ljudi. Mi se trudimo da shvatimo, ali su pokazali primjeri, da su oni 4-5 godina boravili u Srbiji. A Srbija je stvorila uvjete, otvorila 18 prihvatnih centara”, dodao je on.

Najnovije

Ličnu kartu u BiH nema 248.000 građana

Ličnu kartu u BiH nema oko 248.000 građana iako je to zakonska obaveza, podaci su Agencije za identifikaciona dokumenta,...