Barcelona: Hiljade ljudi na maršu protiv secesije Katalonije

Preporučujemo

Nekoliko hiljada Španaca marširalo je u nedjelju ulicama Barcelone protiv secesije Katalonije, pozivajući na nacionalno jedinstvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učesnici marša su pozdravili kada su stanovnici na balkonima izvjesili španske zastave, dok su prolazili glavnim gradskim bulevarom.

- -

U jednom trenutku je došlo i do napetosti, kada je marš naišao na grupu od stotinjak pristalica separatističkog pokreta. Obje strane su razmijenile uvrede, ali do fizičkog kontakta nije došlo zahvaljujući policiji koja se postavila između suprotsavljenih grupa.

Marš je organizovan dva dana prije regionalnog nacionalnog praznika “La Diada“, koji su separatisti posljednjih godina pretvorili u ogroman miting na kojem podržavaju odvajanje Katalonije od Španije.

Neki od učesnika današnjeg marša nosili su transparente sa natpisom: “Diada za sve”, aludirajući na to da su antiseparatisti isključeni sa centralne javne proslave praznika.

Vlada Katalonije pod vodstvom separatista vrši pritisak na centralnu Vladu Španije da im dozvoli održavanje referenduma o secesiji.

- -

Prošle godine, katalonske vlasti su održale ilegalni referendum, a potom jednostrano proglasile nezavisnost koja nije našila na međunarodnu podršku.

Ankete, kao i prošlogodišnji regionalni izbori, pokazuju da je 7,5 miliona stanovnika bogate španske regije Katalonija duboko podijeljeno po pitanju secesije.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...