Barcelona: Hiljade ljudi protestuje protiv hapšenja Puigdemonta

Preporučujemo

Hiljade protestanata s katalonskim zastavama izašli su u nedjelju na ulice Barcelone pošto je u Njemačkoj uhapšen bivši predsjednik Carles Puigdemont kojeg traži španski sud, izvijestio je novinar France Pressea s mjesta događaja.

Aktivisti su se na poziv radikalne separatističke skupine Odbori za obranu Republike okupili na Rambli, poznatoj ulici u središtu Barcelone, izvikujući “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Puigdemont naš predsjednik”.

- -

Uputili su se prema uredu Europske komisije u katalonskoj prijestolnici.

Njemačka policija je u nedjelju potvrdila da je uhapsila bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta u sjevernoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holsteinu zbog europskog naloga koji je izdala Španija..Puigdemont se vraćao iz Finske gdje je prošle sedmice boravio na poziv finskog zastupnika. Prema riječima tog zastupnika on je u petak napustio Finsku u pravcu Belgije na “neutvrđeni način”. Finska policija je u subotu rekla kako je primila nalog iz Španije za njegovim hapšenjem, ali kako ne zna gdje se on nalazi.

U petak ješpanski istražni sudac odobrio suđenje za 25 katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske, među kojima je i Puigdemont, prenosi N1.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...