- Advertisement -

Beč: Hladni rat i arhitektura

Preporučujemo

Građevinski projekti poslijeratne Austrije prvi put će se prikazati i kontekstualizirati u diskursu Hladnog rata na izložbi u Beču, jer za razliku od Berlina, Beč se još ne doživljava kao mjesto politizirane arhitektonske rasprave za vrijeme Hladnog rata.

Nakon oslobađanja od saveznika, svaka od četiri okupacione sile uspostavila je raznovrstan kulturni program. Tako su izložbe arhitekture Velike Britanije, Francuske, Amerike i Sovjetskog Saveza bile korištene kao pozornica za usluge kulturnog, ideološkog, ekonomskog i tehnološkog transfera.

Izložba je prilog za reviziju nacionalno-historijske i arhitektonsko-historijske naracije. Bitka sistema nakon Drugog svjetskog rata je bila sveobuhvatna i nastavljena u utrci naoružanja.

Globalna dimenzija sukoba istok-zapad i njegov utjecaj u središtu su preispitivanja austrijskog arhitektonskog diskursa nakon 1945. godine.

Glavni fokus je na uključivanju prethodno neistraženih primarnih i sekundarnih izvora, koji zajedno pružaju portret poslijeratnog modernizma.

Izložba će biti otvorena u Centru za arhitekturu Beč (AzW) od 17. oktobra 2019. do 24. februara 2020. godine, najavljeno je iz Eurocomma.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U Londonu večera u čast kulture i kulinarske baštine BiH

U Londonu je u utorak upriličena večera u čast kulture i kulinarske baštine Bosne i Hercegovine, a radi se...