- Advertisement -

Beč – Terapijska hortikultura za izbjeglice

Preporučujemo

Fakultet za agrarnu i ekološku pedagogiju u Beču, zajedno sa Socijalnim fondom Grada Beča (Fonds Soziales Wien), pokrenuo je projekt koji izbjeglicama omogućava rad u prirodi i terapijsko vrtlarenje.

Jednom sedmično muškarci izbjeglice iz Irana, Iraka i Afganistana okupljaju se u vrtu 13. bečkog okruga Hietzing da bi sadili cvijeće, grmove, voćke i povrće.

– Ljudi se nakon rada u vrtu osjećaju bolje. Zelena sredina djeluje umirujuće. Dok ste u vrtu ne morate se koncentrisati ni na šta drugo, samo na biljke, na ono što radite. Na taj način se možete isključiti – objašnjava vrtna terapeutkinja Bettina Strutzmann.

Radeći u vrtu, azilanti njeguju svoje samopouzdanje, timski rad, optimizam i pamćenje.

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da vrtne aktivnosti i rad s biljkama imaju pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Poslovi u vrtu opuštaju, poboljšavaju raspoloženje i oslobađaju od stresa.

Biljkama je potrebna podrška posebno u ranim fazama i na taj način se potiče osjećaj odgovornosti kod vrtlara. Njihov rad ima smisao i rezultat je svježe, ukusno i samoubrano povrće.

Socijalni fond Grada Beča je osnovan 2000. godine i u saradnji sa oko 150 partnerskih organizacija se brine o tome da se Bečlije u svom gradu osjećaju sigurno.

Jedna od aktivnosti fonda je i briga o izbjeglicama, koja u glavnom gradu Austrije funkcioniše veoma dobro, jer i uprava i humanitarne organizacije zajedno sarađuju, saopćava Eurocomm-PR .

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Kvinta zatražila od bh. vlasti da osiguraju novac za izbore

Ambasadori EU, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije te OSCE-a uručili su damas "hitan demarš" Vijeću ministara BiH u...