Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Preporučujemo

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće BH-Gas amandmanima koje je podnio Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PFBiH želi razvlastiti u projektu izgradnje plinovoda Južna interkonekcija. Naime u amandmanima na Prijedlog zakona o plinovodu ,,Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” navodi se da se riječi BH-Gas zamjenuju riječima “Južna plinska interkonekcija” d.o.o Mostar.

“Ovo znači da se formira gospodarsko društvo (javno preduzeće) koje bi se osnovalo od strane kantona (županija) kroz koje prolazi plinska trasa i odvojci zajedno sa Federacijom BiH.

Predloženim izmjenama koje su dostavljene u Dom naroda PFBiH 28. juna 2022. godine briše se BH-Gas kao transporter koji je ishodio čitav niz dokumenata i promoviše se novi transporter koji je vezan samo za dionicu gasovoda Južna interkonekcija. To što se taj gasovod treba priključiti na postojeći sistem nema veze niti je to bitno autorima ovih amandmana. To što već postoji idejni projekat i okolinska dozvola izdata na BH-Gas to je autorima nebitno jer odrednica trase kroz županije je samo to što interesuje autore”, navodi Bečarević.

Dalje tvrdi da je tekst amandmana nastao u saradnji sa zaposlenima u Ministarstvu energije, rudarstva i industrije na čijem je čelu Nermin Džindić.

“Šta još treba da se desi u energetskom sektoru, i drugim sektorima, da vidimo da se od jednog dijela teritorije u FBiH pravi Palestina i da ovaj prijedlog amandmana je pucanj u projekat”, navodi Bečarević.

U obrazloženju se navodi da izgradnja Južne interkonekcije prolazi na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik i pravcu Posušje – Široki Brijeg-Mostar i odvojcima prema Livnu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu.

Najnovije

KFC u Bosni i Hercegovini odabrao piletinu iz firme Ovako

Svjetski poznati lanac restorana brze usluge KFC koji uskoro otvara svoje prve restorane u Bosni i Hercegovini je za...