BEČAREVIĆ: DVOJKA KOJA UPRAVLJA KANTONOM TEK SADA ĆE SE RAZIGRATI, DOBIT ĆEMO MAHALSKU METROPOLU

Preporučujemo

Glavni grad Bosne i Hercegovine, sudeći po najavama novog ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Bojana Bošnjaka (NS), dobit će komunalnu policiju.

Almir Bečarević, dosadašnji ministar u ovom ministarstvu ističe kako ova institucija nije bila predviđena programom rada bivše Vlade Kantona Sarajevo, te upozorava da će to građane dnevno po ‘džepu’ koštati 16.000 KM.

Na pitanje ‘Zašto komunalna policija?’, kaže da je odgovor jednostavan.

Planiran je prijem 130 zaposlenika za ovu instituciju i začešljali su se mnogi. Nije njih briga za čistoću grada već se ovdje gleda udomljavanje ljudi. Da ih je briga uložili bi novac za čistiji grad, za bolji KJKP „Rad“ ili za bolji i kvalitetniji život naših sugrašđana. Za ovu namjenu moraju planirati 6 milona KM u budžetu, za početak rada, a u obrazloženju su napisali da će komunalna policija biti samoodrživa. Da bi bila samoodrživa ova policija svaki dan, sedam dana u sedmici, mora naplatiti kazni u visini 16.000 KM. Znači svaki dan bez obzira bila nedjelja ili srijeda. Ova policija će kažnjavati građane, a „Rad“ će se teško naći na kaznenim nalozima jer nije njima bitno napraviti preduzeće „Rad“ modernim i na osnovama koje znače čist grad već idu prema građanima i privredi da kažnjavaju – ističe Bečarević.

Kako pojašnjava Bečarević, koncept koji se sada zastupa, je povećati cijene odvoza smeća za oko 60 posto i kažnjavanjem građana i privrede preko komunalne policije finansirati novu armiju stranačkog kadra, te unaprijediti sistem krađe putem tendera u ‘Radu’.

Osvrnuo se i na optužbe Bošnjaka što mu kao nasljedniku nije izvršio primopredaju, a što po ocjeni novog ministra taj “civilizacijski postupak” nije bio uredu.

Tačno je, nisam sačekao gospodina Bošnjaka u kancelariji i nije mi ni palo na pamet da uopće novog ministra dočekam. Razloga ima više. Kada sam imenovan za novog ministra i kada sam došao u ministarstvo nije me sačekao prethodni ministar g. Hadžiahmetović niti je bilo primopredaje. Ušao sam u praznu kancelariju i smatrao sam da je to običaj pa sam isto postupio. Ovo sam najavio i premijeru Uku i smatram da sam ispravno postupio. Drugi razlog je taj što je novoimenovani ministar još dok sam ja obnašao funkciju organizovao sastanke sa ljudima iz mog ministarstva, sa direktorima i sa onima koji obnašaju ministarske funkcije na nivou Federacije BiH/KS. To je valjda ta “civilizacija” o kojoj priča i ta “civilizacija” je imala za potrebu i da posjećuje Bjelašnicu i priča o njoj dok sam još ja bio ministar. Sve ovo je organizovao prema informacijama kojima raspolažem g. Forto. O ovim “civilizacijskim razlikama” imat ćemo priliku vidjeti u narednim mjesecima – kazao je Bečarević.
Otkriva i da je prvi sastanak novoimenovanog ministra bio sa Fortom i Ukom.

Sad neka mi neko objasni šta gospodin Forto, kao ministar na državnom nivou, ima sa nekim lokalnim ministrom i sa komunalijama jednog kantona. Što nikad nije došao u moju kancelariju ako ga toliko interesuju komunalije u KS. Gle čuda, njegov interes nisu komunalije već Bjelašnica, ZOI, projekti za Kanton sa Federalnog nivoa, krivični postupci, novac itd. U odlazećem dopisu javnosti i OHR-u i ambasadama tačno sam najavio šta će se dalje dešavati, a prva stvar su krivični postupci i Bjelašnica. Naredna, urbanistički plan i cijene komunalnih usluga. Koncept Stranke za BiH je bio nema krađe, nema lopovluka, poštivanje zakona, a sada ide obrnuti proces koji samo znači kriminal. Ovo se mijenja u Vladi KS – naveo je Bečarević.
Navodi da je napravljena lista za odstrel ljudi koji žele da rade po zakonu, jer oni „sada smetaju“.

Moram da pojasnim i građanima Kantona Sarajevo, pogledajte biografije prethodnog ministra za visoko obrazovanje i nove ministrice, pogledajte prethodnog ministra finansija i novog ili mene i mog nasljednika. Pavle Krstić ima biografiju vrijednu divljenja, nova ministrica niti blizu, Emir Dedović legenda budžetskog/trezorskog poslovanja za razliku od novog koji sata nema u toj oblasti i na kraju moje kompetencije za 30 godina rada u energetskom sektoru u odnosu na novog. Očekivao sam od novog ministra da spomene da će učiniti sve da spriječi nelegalnu sječu šume ili da zabrani gradnju po okolnim planinama, ali o tome ni riječi. Isto ponašanje kao njegove kolegice sa federalnog nivoa. Samo politička priča i zažmiri na kriminal – navodi Bečarević.
Osvrnuo se i na to šta mogu očekivati građani kantona Sarajevo od novog koncepta vlasti.

Metropolu, ali ne svjetsku već mahalsku. Dvojka koja upravlja ovim kantonom će se tek sada razigrati jer dobili su Ministarstvo koje ima ingerencije u svim oblastima naših života. Samo ih građani u tome mogu zaustaviti ako žele jer ono što slijedi ćemo svi plaćati. Plaćat ćemo kadrove koji trafiku ne mogu voditi, nove ministre kojima će se upravljati iz pravog centra moći i dobivat ćemo nove institucije koje služe za uhljebljivanje i pustošenje novčanika građana i budžeta KS koji je isto vlasništvo građana. Nema ovdje želje za boljim već samo kradi i otimaj što više možeš. Zašto neki i danas pristaju na ovo ne znam objasniti. Ovo je koncept na koji mi nismo pristajali i zato više nismo u vlasti. Ovo je jedini grijeh Stranke za BIH i ja sam sretan što nismo podlegli ovom zabranjenom voću – istakao je Bečarević.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...