Bečarević: Imamo oko 720 benzinskih pumpi i daleko niži broj kontrola cijena, zato ima prostora za manipulacije

Preporučujemo

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, reagirao je na aktivnosti federalnih inspektora i način kontrole cijena na benzinskim pumpama, nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove odgovorila Faktoru na pitanja o kontrolama poštivanja ograničenja marži imajući u vidu skoro svakodnevna poskupljenja goriva iako je prošle sedmice zabilježen pad cijene barela na svjetskom tržištu.

U odgovoru Federalne inspekcije istaknuto je da od 14. marta provode pojačan inspekcijski nadzor svih oblasti za koje su nadležni, i tako će biti do kraja jula. Kada su u pitanju benzinske pumpe, svaki mjesec su utvrđivane nepravilnosti. Inspekcija je navela koliko su obavili kontrola tokom maja i juna i šta je njima utvrđeno.

- -

Upravo je na te podatke reagirao Bečarević.

– U FBiH maloprodajnih mjesta za prodaju naftnih derivata (pumpi) ima oko 720. Plus na ovaj broj treba dodati i veletrgovce. U maju su inspektori izvršili 23 nadzora. Broj pumpi je 720. U junu su inspektori izvršili 184 inspekcijska nadzora. Još jednom naglašavam da je broj pumpi oko 720.

Broj utvrđenih nepravilnosti samo u maju je 134 prekršajna naloga.

Zaključak, ima prostora za manipulacije jer broj inspekcijskih kontrola je još nedovoljan u odnosu na broj pumpi. Broj izdatih prekršajnih naloga govori da u tom dijelu inspektori rade svoj posao, a naftaši ne poštuju propise – naveo je Bečarević.

- -

On je i u jučerašnjoj izjavi za Faktor istakao da inspekcije trebaju biti svakodnevno na pumpama jer, iako rast cijena ima objektivne razloge, postoje i subjektivni. Naime, kako je dodao, postoji velika razlika, od 50 do 60 feninga, u cijeni jednog naftnog derivata na različitim pumpama.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...