Bećarević o manjoj cijena plina u FBiH: Ne znam da li da se građani raduju ili tuguju

Preporučujemo

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog Energoinvesta za umanjenje cijene plina. Po tom prijedlogu, građani u FBiH će za 9,6 posto manje plaćati plin, a struka, s druge strane, smatra da je ovo smanjenje cijene minimalno i da građani neće to znatno osjetiti.

Nova cijena će se retroaktivno primjenjivati od 1. januara ove godine. Almir Bečarević, stručnjak za energetiku je pojasnio da će za razliku od prethodne cijene koju su građani FBiH plaćali 1,37 KM po kubiku, sada plaćati oko 1,25 KM.

- -

“To u praksi znači da ako neko potroši, naprimjer, 400 kubika plina imat će 40 KM otprilike manju fakturu. Dakle, ako ste dosad plaćali 1,37 KM za potrošenih 400 kubika nekakvog malo hladnijeg mjeseca – naprimjer, januara i februara građani su dosad plaćali oko 520 KM sa PDV-om. U ovom slučaju smanjenja cijene plina za tu potrošnju bi građani trebali plaćati oko 480 KM. To je ta razlika i ne znam da li bi građani trebali da se raduju ili tuguju jer je cijena prije prelaska na Turski tok bila 0,60 KM. I tada je ta cijena na ovih 400 kubika bila je 240 KM”, rekao je Bečarević za N1.

Naveo je da je dobra vijest da se ide ka smanjenju cijena plina, ali i dalje ostaje pri mišljenju da je ona trebala biti niža za 15 do 20 posto.

“Jer prostora ima i zašto se vlasti, odnosno, resorna ministarstva za to ne odlučuju eni zaista nije jasno. Neko će jednom ući u dublju kalkulaciju cijena i shvatit će ovo o čemu ja govorim. Ja kao neko ko je cijeli život koristio prirodni plin i sada moram reći da ne želim da mi radi neko isto ono što rade i građanima, a to je da jednostavno rad ispašavanja određene firme ne daju da se smanji cijena plina kao što bi trebala biti. I u znak protesta ja više ne koristim prirodni plin jer smatram da ovo 9,6 posto ne znači ništa”, istakao je Bečarević.

Tvrdi da je ovo skoro neprimjetno smanjenje cijene plina od 9,6 posto zapravo rezučtat toga da se trenutno spašava firma koja se bavi trgovinom prirodnim plinom i snabdijevanjem.

- -

“Ali ne znaju da je ne mogu spasiti preko toga, odnosno, kažnjavaju 400.000 korisnika prirodnog plina. U saopćenju je navedeno da je cijena transporta plina kroz Republiku Srpsku veća za 50 posto i to je tačno i znao sam da će se to desiti kada je došlo do fingiranja smanjenja isporuke prirodnog plina prije 20-tak dana kada su rekli da se vrše radovi u Zvorniku na plinovodu i to pod pritiskom od 30 bara. Dakle, sve se radilo na tome da se cijena transporta podigne, snabdjevač je pristao na to i ovdje je riječ o jednom apsurdu jer cijenu transporta kroz RS utvrđuje regulator Trebinju koji nije dao nikakvu odluku da se poveća cijena tranporta. Dakle, ta odluka ne postoji i ne možete je naći kroz sistem Saarajevogasa u Lukavici. U isto vrijeme snabdjevač potpiše ugovor i poveća cijenu transporta. I zbog toga neću da koristim plin već ću to uraditi onda kada cijena bude odgovarala onome što se trenutno dešava na tržištu”, naglasio je.

Bečarević je podsjetio i to da su između 2011. i 2015. godine cijene nafte u tom periodu nisu padale ispod 97 dolara i rasle su do 110 dolara.

“Sada su cijene nafte od 80 dolara i tada je bila cijena 1,03 KM sa PDV-om, danas imate 1,25 KM cijene plina, a za 20 dolara je niža cijena nafte. Zbog toga je to besmisleno. Nadam se da će se ova situacija promijeniti i napraviti pravu kalkulaciju. Nije korektno ni zbog zagađenja da se ne smanji cijena još više, a prostora ima. Nikad nije bio skuplji plin”, kazao je.

Za sve one koji se griju na centralno grijanje KS čeka se da Toplane pošalju zahtjev Vladi KS.

“U kantonu je druga situacija i tamo je prisutna Komisija i kada stigne odluka vlade i po automatizmu se smanji cijena plina, jer se to mora za taj procenat koliko smanji i Vlada FBiH. Nakon toga sve ide na Komisiju koja pravi kalkulaciju za kanton i to će odobriti Vlada KS i nadam se da će biti u određenom procentu koliko je to maksimalno moguće da bi se olakšalo i korisnicima centralnog grijanja, ali nemojte očekivati da to bude enormno smanjenje”, poručio je Bečarević.

Važno je naglasiti da je N1 prije smanjenja cijena plina za 9,6 posto u FBiH N1 radio anlaizu te došao do podatka da građani Bosne i Hercegovine plaćaju rekordno najveću cijenu plina u odnosu na regiju.

Međutim i sa smanjenjem trenutnim, moglo bi se reći da će građani i dalje plaćati skuplji plin u odnosu na zemlje regije.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...