Bečarević o zaduženosti Kantona Sarajevo: Ubrzano se ide prema milijardi KM

Preporučujemo

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo danas se oglasilo saopćenjem za javnost u kojem analizira stanje zaduženosti Kantona Sarajevo.

Kako navode do podataka je iznimno teško doći, jer “najtransparentnija” Vlada Kantona Sarajevo kroz razne dokumente obrađuje ovu problematiku, a pritom ujedno još ne želi izaći sa cjelovitim dokumentom o stanju zaduženosti kroz prizmu svih preuzetih kredita i onih koji su u fazi odobravanja kroz parlamente ili su u završnoj fazi ugovaranja.

- -

Za početni iznos stanja kredita uzet ćemo izjavu aktuelnog ministra finansija Afana Kalamujića datu medijima i gdje je konstatovao da je zaduženost KS na nivou 430 miliona KM, citiramo:

“Sam iznos kredita trenutno je skoro 430 miliona KM, što na prvu zvuči mnogo, ali je zapravo kap u moru kad znamo kako žive i na koji način opstaju zemlje regije…”

Na web stranici Ministarstva finansija u dokumentu nazvanom “Strategija upravljanja dugom Kantona Sarajevo 2023. – 2025. godina” ukupan dug KS iznosi 483 miliona KM i to je stanje na 31.12.2022. godine.

Samim ovim podatkom ministar nije upoznat niti sa stanjem duga koji je obrađen u dokumentu njegovog Ministarstva. Prethodni dug daje stanje onoga što je potpisano i što se otplaćuje prema ino kreditorima i domaćim bankama. U ovo stanje nije uvršteno sve ono što je odobreno od Vlade KS krajem 2022. godine i tokom 2023. godine i 2024. godine i što je u fazi ratifikacije kroz parlamente ili je u finalnoj fazi pregovaranja sa ino kreditorima. U ovo stanje nije uvršteno niti zaduženje prema domaćim bankama planirano kroz budžet za 2024. godinu.

- -

Sada dajemo stanje novih kreditnih zaduženja odobrenih od Vlade KS krajem 2022. godine, tokom 2023. godine i početkom 2024. godine:

1. 23 miliona EUR, Svjetska banka, Projekat unaprijeđenja zraka;

2. 8,5 miliona EUR, EBRD i EIB, Modernizacija depoa tramvajskom i trolejbuskog saobraćaja;

3. 25 miliona EUR, EBRD, Javni prevoz Sarajevo E-mobility (prvobitni iznos 17 miliona EUR);

4. 25+5 miliona EUR, EBRD, Izgradnja tramvajske pruge Ilidza-Hrasnica;

5. 35 miliona EUR, EIB, Gradski prevoz u Sarajevu-B;

6. 35 miliona EUR, EBRD, Toplane daljinsko grijanje;

UKUPNO: 156, 5 miliona EUR-a ili 306 miliona KM.

Sa stanjem na dan 31.12.2022. godine od 483 miliona KM i sa ovim novim kreditnim zaduženjima, svi su u proceduri, ukupan zbir kredita Kantona Sarajevo će iznositi 789 miliona KM. Ujedno, planirano zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka kroz budžet za 2024. godinu iznosi 106 miliona KM i da samo bude realizovano 50% od ovog iznosa dobit ćemo zaduženost od 842 miliona KM.

Zaduženošću u visini od 842 miliona KM dolazimo do gotovo maksimalnog zakonskog limita po kojem se Kanton Sarajevo može uopće zadužiti i dolazimo do iznosa gotovo ukupnog iznosa izvornih prihoda Kantona Sarajevo u jednoj godini. Samo za ovu godinu planirana je otplata kredita i kamata u visini cca 80 miliona KM.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo smatra da je potrebno organizovati tematsku sjednicu Kantona Sarajevo, jer Kanton galopira prema kreditnim zaduženjima od milijardu KM i zakonskom maksimumu gdje više neće biti moguće kreditno se zaduživati, a dugove će otplaćivati djeca sadašnjih članova Vlade Kantona Sarajevo.

Ujedno, ostavljamo mogućnost pogrešnog zbira novih kreditnih zaduženja od cca 10%-15%, ali isto tako u ova zaduženja nisu ušli niti projekti koji se odnose na deponiju Smiljevići, novu deponiju, trajno rješenje zagađenog zraka i drugih planiranih projekata u Kantonu Sarajevo, navodi Almir Bečarević, predsjednik Kantonačnog vijeća SBiH.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...