Bečarević: Salto mortale u USK, i kako je Konaković postao privjesak SDA, a sada o tome šuti

Preporučujemo

 

Predsjednik KV Stranke za BiH Sarajevo Almir Bečarević oglasio se saopćenjem za javnost u vezi sa smjenom i imenovanjem nove Vlade USK.

- -

“Predsjednik Naroda i Pravde, Elmedin Konaković, u jednom od svojih istupa izjavi: „Ja koliko znam, Narod i Pravda ne pregovara sa Strankom demokratske akcije. To bi bio šok na političkoj sceni, ne znam ko to manje želi, oni ili mi.“

Istovremeno, predsjednik Naroda i Pravde je mjesecima upozoravao javnost i kontinuirao optuživao Stranku za BiH da je samo privjesak Stranke demokratske akcije i da je suština političkog djelovanja Stranke za BiH da svoje djelovanje prilagodi Stranci demokratske akcije, odnosno da je ista produžena ruka SDA. Dana 05.12.2023. godine svjedočili smo ŠOKU na koji se gdin Konaković nije ni osvrnuo, jer sada NIP „nije“ privjesak, „nije“ produžena ruka SDA i „nije“ stranka koja će provoditi politike SDA sa novim premijerom u USK, koji dolazi iz SDA.

Ovo nije šok, ovo je izgleda logičan slijed onoga što je oduvijek karakteristika gdina Konakovića, a to je da optužuje druge i pravi afere drugima, a za svoje šokove i afere samo šuti i radi kako misli da je za njega lično najbolje. Sada u ovom salto mortale rješavanju i pravljenju koalicije NIP-a i SDA, gdje će SDA imati svog Premijera u

USK, to za gdina Konakovića nije politički zaokret i odstupanje od onoga što je izjavio prije samo nekoliko mjeseci, već je izgleda samo logičan slijed onoga što on zastupa i na državnom i na federalnom nivou, a to je rečenica „pa moramo sa nekim napraviti vlast“, pa makar to bio i SNSD i HDZ, a sada i nekada omražena SDA.

- -

Sada nema ni priljepaka, ni produženih ruku, već su to „samo“ ministarska mjesta koja je spočitavao Stranci za BiH i na državnom nivou, i na federalnom nivou, i na kantonalnom nivou. Zarad vlasti i ministarskih funkcija sada gdin Konaković šuti kao da se ova promjena vlasti dešava u Latinskoj Americi, a ne u Unsko-sanskom kantonu.

Koje je više moralno pravo gdina Konakovića da priča o bilo kojoj drugoj stranci, a posebno o Stranci za BiH, koja je dostojanstveno prihvatila izbacivanje iz vlasti iz Sarajevskog kantona i Unsko-sanskog kantona? Elmedine Dino Konakoviću, ti nemaš više nikakvo moralno pravo da bilo kome držiš predavanja i pridike, jer nakon ovog formiranja vlasti u USK pokazao si da su ti cilj samo stolice i funkcije, a ne želja da stvoriš bolji ambijent za život građana.

Izbacivanje Stranke za BiH iz vlasti u Sarajevskom kantonu je bila prvenstveno inicirana

zahtjevima gdina Konakovića, jer tada smo optuživani da djelujemo usaglašeno sa stavovima SDA, tj. da smo u Kantonu Sarajevo stranka koja iz pozicije djeluje u korist opozicije. Stranka za BiH niti na jedan način nije pokazala da je na bilo koji način bila ili da će biti produžena ruka bilo koje stranke, ili privjesak bilo koje stranke, a ovom šutnjom Konakovića koji zarad ministarskih funkcija u USK pravi vlast sa SDA pokazuje da očito nije više šokiran onim što mu je bilo šokantno prije samo par mjeseci, i što mu je bilo opravdanje u KS da aktivno radi na izbacivanju SBIH iz vlasti.

Stranka za BiH ostaje privržena da svaka vlast koja se formira mora biti zasnovana na

programskim ciljevima, na jasno zacrtanim planovima i od ovoga nikada nismo odstupili na bilo kojem nivou vlasti i to nas bitno razlikuje od djelovanja svih onih koji preko noći krenu u formiranje vlasti, pritom ne sagledavajući svu pogubnost politika koje su rezultat takve avanture, navodi se u saopćenju.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...