- Advertisement -

Bečarević uputio dopis Tužilaštvu KS o igrama na ventilima i nabavci gasa

Preporučujemo

Građani Kantona Sarajevo postepeno od jučer ostaju bez grijanja. Kako je saopćeno iz KJKP Toplane, šest velikih kotlovnica su ugasili, a najavili su da će gašenje nastaviti i danas zbog ograničene isporuke gasa i nedostatka zaliha. 

Oglasio se i bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević koji je ponovo pozvao Tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno reaguje. 

U mailu koji je uputio glavnoj tužiteljici KS Sabini Sarajlija, navodi kako su Toplane Sarajevo na minus 16 nasilno ostalih bez gasa, odnosno 55.000 stanova sa minimalnim tri člana domaćinstva, što bi u konačnici bilo 155.000 građana.

– Mjesecima sam davao izjave Federalnoj upravi policije, i ne samo ja, slao Tužilaštvu mailove i dopise i najavio sve do detalja. Šta je urađeno – ništa. Šta je urađeno uz ponudu mita, šta je urađeno za krađu gasa, šta je urađeno za gasovod Zenica-Travnik koji već devet godina nema upotrebnu dozvolu itd. Da li će tužilaštvo napokon shvatiti razmjerne igre na ventilima i igricama na nabavci gasa? U ratu su u Zvorniku nasilno zatvarali gas građanima Sarajeva, a sada iz centra Sarajeva – naveo je.

Upitao je da li će “Tužilaštvo napokon shvatiti da stradaju građani, a da su u tužilaštvu i FUP-u obavješteni o ovome i upozoreni da će se ovo događati”.

– Stradaju građani ne samo zatvaranjem ventila već i zagađenim zrakom (mazut i lož ulje). Od svega što smo nagovjestili se dogodilo, veće cijene gasa, nedostatak količine gasa, arbitraža u Cirihu na 21,1 milijuna dolara i samo je ostalo još neko da pogine. Želite li to? Kaže Energoinvest, mogu osigurati gas na tržištu i to nekoliko puta skupa, pa zašto ne obezbijede od Gazproma po istoj cijeni, a ne nekoliko puta skuplja iz Srbije (isti preprodani ruski gas) – upitao je Bečarević.

Ističe kako su Toplanama Sarajevo “na silu zatvorili prirodni gas” i to u 21. stoljeću. Ponovo ističe kako je problem nabavke gasa “prelazak na turski tok bez čije saglasnosti”.

– Nemam namjeru, poštovana Tužiteljice, da budem patetičan, ali šta treba da se još desi da izdate naloge da policija počne raditi svoj posao. Ja ću biti prvi svjedok jer znam točno šta se dogodilo, šta su potpisali i šta će dalje biti jer Energoinvest laže – kazao je.

Poručio je kako “ovo nije kraj”, a da je “gasovod poluprazan”-

– Mislio sam da povežem na oči znači pravdu (svi isti pred zakonom), a ovdje imamo povez da ne želimo da vidimo – zaključio je Bečarević.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...